Menu

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε πρόβλημα στα νεφρά

Η διατροφή είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τον οργανισμό, ανεξαρτήτως θεμάτων υγείας. Όταν όμως υπάρχουν και τέτοια θέματα τότε ο ρόλος της είναι καθοριστικός. Έτσι και για τους νεφροπαθείς μια προσεγμένη διατροφή με χαμηλή πρόσληψη αλατιού και λιπαρών μπορεί να τους βοηθήσει να αποφύγουν την υπέρταση. Επίσης χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωση υδατανθράκων ώστε να αποφευχθεί η άνοδος των επιπέδων του σακχάρου. Τόσο η υπέρταση όσο και το ανεβασμένο σάκχαρο (προδιαβήτης, διαβήτης) λειτουργούν επιβαρυντικά για τη λειτουργία των νεφρών.

Νεφροπάθεια & κάλιο

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν όμως οι νεφροπαθείς και στην πρόσληψη καλίου.

Βασική λειτουργία των νεφρών είναι να «καθαρίζουν» το αίμα, απομακρύνοντας περιττά υγρά και υπολειμματικές ουσίες. Όταν τα νεφρά λειτουργούν σωστά, είναι σε θέση να διατηρούν διάφορους ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο και το κάλιο, σε σταθερά επίπεδα.

Η νεφροπάθεια όμως συνεπάγεται δυσλειτουργία των νεφρών, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή ρύθμιση του καλίου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη συσσώρευση του συστατικού στο αίμα. Επίσης, ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της νεφροπάθειας αυξάνουν τα επίπεδα καλίου στον οργανισμό, εντείνοντας το πρόβλημα.

Τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα καλίου στο αίμα (υπερκαλιαιμία) μπορεί να προκαλέσουν ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως κόπωση και ναυτία, δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Τροφές με μικρή & μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο

Στο πλαίσιο μιας «φιλικής προς τα νεφρά» διατροφής, συνιστάται να αποφεύγονται οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο και αντ’ αυτών να προτιμώνται όσες παρέχουν μικρή μόνο ποσότητα του συστατικού.

Μια τροφή θεωρείται ότι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο όταν το κάλιο που παρέχει δεν ξεπερνά τα 200 mg ανά μερίδα. Τέτοια παραδείγματα είναι:

τα μούρα (π.χ. φράουλες, μύρτιλα), τα μήλα, το γκρέιπφρουτ, ο ανανάς, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, η μελιτζάνα, τα ζυμαρικά, το ψωμί, ο σολομός.

Αντίθετα, τροφές που πρέπει να αποφεύγουν οι νεφροπαθείς λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε κάλιο είναι οι εξής:

οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, οι πατάτες, οι μπανάνες, τα περισσότερα γαλακτοκομικά, το αβοκάντο, το επεξεργασμένο κρέας (αλλαντικά), τα προϊόντα ολικής άλεσης

το σπανάκι, το πεπόνι, οι ντομάτες.

Πολλές από τις τροφές αυτής της λίστας είναι υγιεινές και επομένως ο καλός έλεγχος των μερίδων συνιστάται αντί του αποκλεισμού τους από τη διατροφή.

Για να καθοριστεί η ιδανική πρόσληψη καλίου στο πλαίσιο της αποτελεσματικής διαχείρισης της νεφροπάθειας ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η συμβουλή και η καθοδήγηση του θεράποντα γιατρού, καθώς και του διατροφολόγου.

ΚΑΡΙΕΡΑ

Απαραίτητα προσόντα η διάθεση για μάθηση και το ισχυρό κίνητρο για επαγγελματική δημιουργία και επιτυχία χωρίς όρια. Η πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία μας θα γίνει ο πολύτιμος σύμβουλός σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ