Menu

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της υγείας: Έρχονται επαναστατικές μέθοδοι διάγνωσης

Το ενδεχόμενο να αποτελέσουν παρελθόν ασθένειες χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας και τις νέες δυνατότητες που προσφέρει, τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση, αναδείχθηκε μέσα απ’ το τρίτο διεθνές συνέδριο Microsoft Summit, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων.

Ο τεράστιος όγκος δεδομένων που συγκεντρώνονται από τα νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του Υπολογιστικού Νέφους (Cloud) αναμένεται να αλλάξουν όλα όσα ξέραμε στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης, ο οποίος θα ψηφιοποιηθεί εντελώς, οδηγώντας μας στη νέα εποχή κατά την οποία οι θεραπείες θα είναι όλο και περισσότερο εξατομικευμένες.

 «Η τεχνολογία αλλάζει τα πάντα γύρω μας. Έτσι ακριβώς αλλάζει και τον τομέα της υγείας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο ελληνικής καταγωγής ακτινολόγος του Imperial College του Λονδίνου Δημήτρης Αμιράς.

Αν χάρη στην τεχνολογία, ο ασθενής μπορέσει να είναι ακόμη πιο ασφαλής στη διάρκεια του χειρουργείου, αυτό θα σημαίνει αλλαγή του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των χειρουργών, τουλάχιστον όπως τους γνωρίζουμε σήμερα.

Ο ίδιος έχει ηγηθεί της ομάδας Βρετανών ερευνητών, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη επανορθωτική χειρουργική επέμβαση με τη βοήθεια συσκευής μεικτής πραγματικότητας, την HoloLens της Microsoft.

Χάρη σε αυτή ο χειρουργός είναι σε θέση να επανορθώσει σοβαρά τραύματα στα κάτω άκρα του ασθενούς έχοντας δημιουργήσει ουσιαστικά ένα ολόγραμμα του εσωτερικού του ποδιού του, το οποίο εφαρμόζει πάνω στο πόδι, ώστε πριν από το χειρουργείο, ο γιατρός να μπορεί να βλέπει μέσα στο πόδι και να έχει ξεκάθαρη εικόνα του τι πρέπει να κάνει.

Με αυτό τον τρόπο η όλη διαδικασία γίνεται πιο γρήγορη και το πιο σημαντικό πιο ασφαλής, αφού εντοπίζονται ευκολότερα τα σημεία όπου βρίσκονται τα αιμοφόρα αγγεία και στη συνέχεια εικονικά τρισδιάστατα βέλη καθοδηγούν τον χειρουργό.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 3ο Microsoft Summit, ο Δρ. Αμιράς ξεκαθάρισε πως προς το παρόν η όλη διαδικασία εφαρμόζεται μόνο σε εθελοντές ασθενείς, ενώ δεν έκρυψε πως ακόμα καταβάλλονται προσπάθειες να τελειοποιηθεί η τεχνολογία, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα περιθώρια λάθους.

Αυτός είναι, μάλιστα, ο λόγος για τον οποίο προς το παρόν στα χειρουργεία η παραπάνω μέθοδος λειτουργεί περισσότερο συμβουλευτικά προς τους γιατρούς χωρίς να έχει αντικαταστήσει ακόμα τον παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια η επανορθωτική χειρουργική.

Επανάσταση στη μεταμόσχευση νεφρών

Επιπλέον, η χρήση αλγορίθμων έχει φέρει την επανάσταση στο ταίριασμα δότη- δέκτη νεφρού, μία διαδικασία, η οποία μέχρι τώρα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη εξαιτίας της ασυμβατότητας που υπάρχει συνήθως μεταξύ δότη και δέκτη ακόμα και όταν αυτή γινόταν ανά ζεύγη. Πλέον, όμως, οι αλγόριθμοι κάνουν αλυσιδωτά ή κυκλικά ταιριάσματα με σκοπό τη βελτιστοποίηση αριθμού και ποιότητας ταιριασμάτων δότη και δέκτη, δημιουργώντας τεράστιες αλυσίδες 20 ή ακόμα και 70 ατόμων, ώστε να ξεπερνιέται το πρόβλημα της συμβατότητας μέσα από πλατφόρμες ανταλλαγής νεφρών που έχουν δημιουργηθεί.

Αυτές χρησιμοποιούνται από τα νοσοκομεία, ώστε να είναι ευκολότερο να βρεθεί νεφρό για νεφροπαθείς, περιορίζοντας τις λίστες αναμονής, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 3ο Microsoft Summit ο καταξιωμένος Έλληνας επιστήμονας και Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Μ.Ι.Τ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

Πηγή: Underwriter.gr

ΚΑΡΙΕΡΑ

Απαραίτητα προσόντα η διάθεση για μάθηση και το ισχυρό κίνητρο για επαγγελματική δημιουργία και επιτυχία χωρίς όρια. Η πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία μας θα γίνει ο πολύτιμος σύμβουλός σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ