Menu

Καινοτόμος θεραπεία για καρδιοπαθείς στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Τη θεραπεία δομικών καρδιοπαθειών διακαθετηριακά και χωρίς επέμβαση ξενικά η  Β΄ Καρδιολογική Κλινική και το Αναισθησιολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, το πρωτοποριακό Πρόγραμμα Διακαθετηριακής Θεραπείας Δομικών Καρδιοπαθειών εφαρμόζεται εδώ και 2,5 χρόνια με τις επεμβάσεις διακαθετηριακών εμφυτεύσεων βιολογικών αορτικών βαλβίδων (TAVI) και τις συγκλίσεις παραβαλβιδικών διαφυγών και πλέον επεκτάθηκε, από την Παρασκευή 22 Ιουνίου, οπότε πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι δυο πρώτες επεμβάσεις διαδερμικών/διακαθετηριακών συγκλίσεων μεσοκολπικών ελλειμμάτων σε μια 60χρονη και έναν 49χρονο ασθενή. 

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Προγράμματος, διευθυντή και επεμβατικό καρδιολόγο Γεώργιο Μπομπότη, οι δυο αυτές επεμβάσεις  άνοιξαν το δρόμο για την αντιμετώπιση και άλλων αντίστοιχων περιστατικών. Η τεχνική όπως λέει, ενδείκνυται για τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν μεσοκολπικό έλλειμμα ή ανοιχτό ωοειδές τρήμα, ενώ για τη διενέργεια της επέμβασης απαιτείται γενική αναισθησία, διασωλήνωση και νοσηλεία μόλις 2 ημερών. 

Ποιες κατηγορίες ασθενών μπορούν να υποβληθούν στην τεχνική

Στην περίπτωση των ασθενών με μεσοκολπικό έλλειμμα, δηλαδή τρύπα στο τοίχωμα ανάμεσα στις δύο από τις κοιλότητες (κόλπους) της καρδιάς, γνωστό και ως «μεσοκολπική επικοινωνία», κατά την επέμβαση χρησιμοποιείται μια ειδική συσκευή που αποκαθιστά το πρόβλημα.  Όπως εξηγεί ο γιατρός, με τη χρήση ειδικής συσκευής αποτελούμενης από δυο “ομπρέλες’’ συνδεδεμένες μεταξύ τους, κλείνουν την ανώμαλη μεσοκολπική επικοινωνία. 

Η δεύτερη κατηγορία ασθενών οι οποίοι μπορούν να υποβληθούν στην τεχνική, είναι όσοι έχουν ανοιχτό ωοειδές τρήμα, δηλαδή μια μικρή τρύπα ανάμεσα στον αριστερό και δεξιό κόλπο της καρδιάς. Αυτή η επικοινωνία κλείνει αυτομάτως, αλλά στο 25% του πληθυσμού παραμένει ένα μικρό άνοιγμα, συνήθως χωρίς συνέπειες. Στις περιπτώσεις που το ωοειδές τρήμα ευθύνεται για τη δημιουργία προβλήματος, τότε κρίνεται απαραίτητο να γίνει η σύγκλισή του. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Μπομπότης, σε ορισμένους ασθενείς σχετίζεται με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. 

Οι ενδείξεις για την διακαθετηριακή θεραπεία των δομικών καρδιοπαθειών δεν σχετίζονται με την ηλικία του ασθενή, ωστόσο σε προχωρημένη ηλικία τίθενται θέματα αιμοδυναμικών επιβαρύνσεων, καθώς η αντιμετώπιση γίνεται πιο δυσχερής. 

Αποτελέσματα εφάμιλλα διεθνών προδιαγραφών

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Διακαθετηριακών Θεραπειών των Δομικών Καρδιοπαθειών, ο αναπληρωτής συντονιστής, διευθυντής στη Β΄ Καρδιολογική Κλινική Ιωάννης Στυλιάδης τόνισε ότι τα αποτελέσματα της χρήσης της τεχνικής αυτής, είναι εφάμιλλα των διεθνών και τα οφέλη τα απολαμβάνουν οι ασθενείς και το κοινωνικό σύνολο.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιάδη, αποτελεί ύψιστη καινοτομία, διότι δίδεται στους ασθενείς η δυνατότητα πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες αιχμής, σε υπερσύγχρονες τεχνικές και μηχανήματα, έτσι ώστε να βελτιώνονται με εντυπωσιακό τρόπο τα αποτελέσματα στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των δομικών καρδιοπαθειών διακαθετηριακά και όχι με καρδιοχειρουργική επέμβαση. Για την υλοποίησή του απαιτείται και υφίσταται καινοτόμος εξοπλισμός. Επιπλέον, οι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι για την πρωτοποριακή υποστήριξη του προγράμματος, καθώς και η οργάνωση στηρίχθηκαν στην απλόχερη υποστήριξη εκ μέρους της διοίκησης του νοσοκομείου. 

ΚΑΡΙΕΡΑ

Απαραίτητα προσόντα η διάθεση για μάθηση και το ισχυρό κίνητρο για επαγγελματική δημιουργία και επιτυχία χωρίς όρια. Η πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία μας θα γίνει ο πολύτιμος σύμβουλός σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ