Menu

Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Το Insurance2day.gr σας ενημερώνει και για θέματα υγείας, αναδημοσιεύοντας άρθρα από έγκριτα ιατρικά sites.

Μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου αναφέρεται σε ένα πρόβλημα με ένα από τα μαλακά, εύκαμπτα “μαξιλαράκια” (δίσκοι) μεταξύ των επιμέρους οστών (σπόνδυλοι) που απαρτίζουν την σπονδυλική σας στήλη.

Ένας δίσκος της σπονδυλικής στήλης είναι λίγο σαν λαστιχένιο ζελέ, με ένα μαλακότερο κέντρο περιτυλιγμένο μέσα σε ένα σκληρότερο εξωτερικό περίβλημα. Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου εμφανίζεται όταν μέρος από αυτό το μαλακό σημείο βγει έξω από το σκληρότερο περίβλημα μέσω κάποια μικρής ρωγμής.

Μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου μπορεί να ερεθίσει τα κοντινά νεύρα και να οδηγήσει σε πόνο, μούδιασμα, ή αδυναμία στο ένα χέρι ή στο ένα πόδι. Από την άλλη πλευρά, πολλοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα από μία κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Τις περισσότερες φορές, δε, δεν απαιτείται καν χειρουργική επέμβαση για να διορθωθεί το πρόβλημα.

Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου: Συμπτώματα
Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται στο κάτω μέρος της πλάτης (οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης), παρόλο που μπορεί επίσης να εμφανιστεί στον αυχένα (αυχενική σπονδυλική στήλη). Τα πιο συνήθη συμπτώματα ενός δίσκου με κήλη είναι:
Πόνος στο πόδι ή στα πόδια. Εάν η κήλη βρίσκεται στο κάτω μέρος της πλάτης σας, συνήθως θα αισθανθείτε τον πιο έντονο πόνο στους γλουτούς, τον μηρό και την γάμπα σας. Εάν η κήλη είναι πιο ψηλά, προς τον σβέρκο σας, ο πόνος συνήθως θα είναι πιο έντονος στον ώμο και στον βραχίονα. Αυτός ο πόνος μπορεί να “αντανακλάται” στο χέρι ή στο πόδι σας όταν βήχετε, φτερνίζεστε, ή μετακινείτε τη σπονδυλική σας στήλη σε συγκεκριμένες θέσεις.

Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα. Όσοι παθαίνουν κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου συχνά αισθάνονται μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο τμήμα του σώματος που εξυπηρετείται από τα νεύρα που προσβάλλονται.

Αδυναμία. Οι μύες που εξυπηρετούνται από τα προσβεβλημένα νεύρα τείνουν να εξασθενούν.
Μπορεί, επίσης, να έχετε μία κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου χωρίς να το γνωρίζετε και να το μάθετε για πρώτη φορά σε κάποια ακτινογραφία για άλλη αιτία.

Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου: Αιτίες
Η κήλη δίσκου είναι συνήθως το αποτέλεσμα μιας βαθμιαίας φθοράς λόγω γήρανσης, κάτι που ονομάζεται εκφυλισμός δίσκου. Καθώς μεγαλώνετε, οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλης χάνουν μέρος της περιεκτικότητάς τους σε νερό. Αυτό τους καθιστά λιγότερο εύκαμπτους και πιο επιρρεπές σε ρωγμές ή θραύση ακόμη και με μια μικρή τάση ή συστροφή.

Μερικές φορές, με το να σηκώσετε κάποιος βάρος κυρίως με τους μυς της πλάτης σας και όχι με εκείνους των ποδιών σας, όπως είναι το σωστό, μπορεί να πάθετε κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Πιο σπάνια, ένα τραυματικό συμβάν, όπως μια πτώση ή ένα χτύπημα στην πλάτη μπορεί να προκαλέσει επίσης κήλη δίσκου.

Παράγοντες κινδύνου
Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο κήλης μπορεί να περιλαμβάνουν:

Σωματικό βάρος. Το υπερβολικό σωματικό βάρος προκαλεί επιπλέον πίεση στους δίσκους της κάτω πλευράς στην μέση σας.

Επάγγελμα. Τα άτομα με σωματικά απαιτητικές θέσεις εργασίας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα στην πλάτη. Η επαναλαμβανόμενη ανύψωση, τράβηγμα, σπρώξιμο, κάμψη προς τα πλάγια και η συστροφή μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός δίσκου να πάθει κήλη.

Κληρονομικότητα. Μερικοί άνθρωποι κληρονομούν μια προδιάθεση για την ανάπτυξη μιας κήλης δίσκου.

Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου: Επιπλοκές
Ο νωτιαίος μυελός σας δεν φτάνει μέχρι το κάτω τμήμα του νωτιαίου καναλιού στην σπονδυλική στήλη. Ακριβώς κάτω από τη μέση σας, ο νωτιαίος μυελός διαχωρίζεται σε μια ομάδα από μεγάλες ρίζες νεύρων (cauda equina) που μοιάζουν με την ουρά ενός αλόγου. Πιο σπάνια, η κήλη δίσκου μπορεί να συμπιέσει ολόκληρη αυτή την “συστοιχία” από ρίζες νεύρων. Μπορεί να χρειαστεί έκτακτη χειρουργική επέμβαση, για να αποφευχθεί η μόνιμη αδυναμία, ή η παράλυση.

Πηγή:: www.iatropedia.gr

ΚΑΡΙΕΡΑ

Απαραίτητα προσόντα η διάθεση για μάθηση και το ισχυρό κίνητρο για επαγγελματική δημιουργία και επιτυχία χωρίς όρια. Η πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία μας θα γίνει ο πολύτιμος σύμβουλός σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ