Menu

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η έγκαιρη διάγνωση και η κάλυψή της μέσα από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια

Στην Ελλάδα οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%), ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24,0% και 17,7% αντίστοιχα).


Στη χώρα μας εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ενώ 1 στους 2 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε ρευματολόγο και σε κατάλληλη θεραπεία, λόγω της πολύχρονης οικονομικής κρίσης που πλήττει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.

Για τη θεραπεία των ρευματικών παθήσεων υπάρχουν μια σειρά φαρμάκων ανάλογα το στάδιο που βρίσκεται ο κάθε ασθενής. Ωστόσο ένας ασθενής με ρευματική πάθηση δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο το κόστος των φαρμάκων, τα οποία κατά περίπτωση διατίθενται δωρεάν ή με κάποιο ποσοστό συμμετοχής. Σημαντικό κόστος για όσους ασθενείς κάνουν θεραπεία με βιολογικά φάρμακα -φάρμακα καινοτόμα που προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής- έχουν οι διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες πρέπει να γίνονται σταθερά σχεδόν κάθε μήνα πριν από τη χορήγηση της θεραπείας.

Σε ότι αφορά στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας των ασφαλιστικών εταιρειών, ο όρος ΑΘΡΙΤΙΔΑ συνήθως δεν συναντάται. Συναντάται όμως ο όρος ''Ρευματικές και εκφυλιστικές παθήσεις οστών και αρθρώσεων'' ή "Ορθοπεδικές παθήσεις''. Για αυτό ζητήστε από τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο να σας ενημερώσει βάσει των όρων του ασφαλιστικού σας συμβολαίου.

«Έχεις πόνους στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και νιώθεις εξαντλημένος; Μην αργείς! Επικοινώνησε τώρα» είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας τόνισαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα με τη συνεργασία της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και της Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδων καθώς και του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα».

Η καμπάνια όπως ανέφερε η Αθανασία Παππά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα, είναι μια πρωτοβουλία της EULAR (European League Against Rheumatism), υποστηριζόμενη από όλα τα μέλη του δικτύου της EULAR, συμπεριλαμβανομένων των Οργανισμών Ασθενών (PARE), των επιστημονικών εταιριών και των εταιρειών επαγγελματιών υγείας, με κοινό στόχο να τονιστεί η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της πρόσβασης στην φροντίδα και τη θεραπεία.

Αυτή η έκκληση για δράση υποστηρίζεται από την έρευνα, ακόμη και σε όσους πάσχουν από ρευματικό ή μυοσκελετικό νόσημα, όπου η έναρξη της θεραπείας 12 εβδομάδες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, μπορεί να ελαχιστοποιήσει περαιτέρω βλάβες στις αρθρώσεις και να αυξήσει την πιθανότητα ύφεσης. Δυστυχώς, όμως, τα ρευματικά νοσήματα διαγιγνώσκονται καθυστερημένα ή δεν διαγιγνώσκονται καθόλου. Εάν δεν ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία, οι καθημερινές δραστηριότητες θα επηρεαστούν, μειώνοντας την ποιότητα ζωής και αυτό θα έχει αντίκτυπο στις σωματικές ικανότητες.

Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα επιπλέον εκατομμύριο εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εργάζονται κάθε μέρα, εάν η διάγνωση και η λήψη θεραπείας ήταν ευρύτερα προσπελάσιμες για τα άτομα με ρευματικά νοσήματα. Παρ 'όλα αυτά, η γνώση της μεγάλης σημασίας που έχει η έγκαιρη διάγνωση είναι περιορισμένη στο ευρύ κοινό, στους ρευματοπαθείς, αλλά και σ’ ένα μεγάλο ποσοστό των ιατρών και των επαγγελματιών υγείας. Για παράδειγμα, η ινομυαλγία παραμένει αδιάγνωστη στα 3 από τα 4 άτομα που πάσχουν και ο χρόνος διάγνωσης είναι κατά μέσο όρο 5 έτη.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ελπίζει και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν και να συζητήσουν με το γιατρό τους, όταν εμφανίζονται πιθανά συμπτώματα κάποιου ρευματικού νοσήματος, όπως ο επίμονος πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις, η υπερβολική κόπωση, η ακαμψία και η κατάθλιψη. Για το λόγο αυτό έχει ξεκινήσει εκτός από τις ενημερωτικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα και τη διαδικτυακή καμπάνια, και το Σχολείο Αγωγής Υγείας.

Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να αποφευχθεί το ρευματικό νόσημα, επεσήμανε η κ. Παππά. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν το νοσούντα να λάβει την καλύτερη φροντίδα και να έχει ποιότητα ζωής:
• Να μην αποκλειστεί από το φόβο. Θα χρειαστεί θάρρος για να πολεμήσει το ρευματικό νόσημα.
• Να κρατήσει αντίγραφο (εάν είναι δυνατόν ηλεκτρονικό) του ιατρικού φακέλου του στο σπίτι, με λίστα φαρμάκων, εργαστηριακές εξετάσεις και σημειώσεις του ιατρού του.
• Να προετοιμάζεται πριν την επίσκεψη στον ιατρό, να συλλέγει πληροφορίες, να καταγράφει ερωτήσεις και θέματα προς συζήτηση.
• Να γνωρίζει το λόγο που του χορηγήθηκε το κάθε φάρμακο.
• Να ζητάει πληροφορίες από τους ιατρούς, τους νοσηλευτές, τους φαρμακοποιούς, αλλά και αξιόπιστους διαδικτυακούς τόπους για τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή τις ανεπιθύμητες δράσεις.
• Να ενημερώνεται συνεχώς για την πρόοδο της επιστήμης και νέες εγκεκριμένες θεραπείες.
• Να μην καπνίζει.
• Να δεχτεί ότι ο ίδιος κατ’ αρχήν, θα πρέπει να διαχειριστεί το ρευματικό νόσημα ακόμα και εάν έχει δίπλα του αρωγό μέλη της οικογένειάς του και τον ιατρό του.

Τα ρευματικά νοσήματα είναι περισσότερα από 200 τόνισε στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Χαράλαμπος Μπερμπερίδης (ρευματολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και της Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος) και προσβάλλουν τις αρθρώσεις, τους μύες και τα μαλακά μόρια. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εκφυλιστικά όπως η οστεοαρθρίτιδα, τα μεταβολικά όπως η οστεοπόρωση, οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, τα συστηματικά αυτοάνοσα φλεγμονώδη νοσήματα όπως ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος και τα αυτοφλεγμονώδη νοσήματα όπως τα Περιοδικά Εμπύρετα Σύνδρομα. Τα νοσήματα των δύο τελευταίων κατηγοριών προσβάλλουν εκτός από τις αρθρώσεις και εσωτερικά όργανα, όπως οι νεφροί, ο εγκέφαλος, η καρδιά, οι πνεύμονες κ.ά.

Κάθε πόνος στη Σπονδυλική Στήλη (αυχένας, πλάτη και μέση), συνέχισε ο κ. Μπερμπερίδης, πόνος ή και οίδημα σε μία ή και περισσότερες αρθρώσεις θα πρέπει να μας οδηγήσουν στο ρευματολόγο για περαιτέρω έλεγχο και αντιμετώπιση. Επιπρόσθετα, συμπτώματα που αφορούν προσβολή εσωτερικών οργάνων, μετά από έλεγχο άλλης παθολογικής ειδικότητας, όταν τίθεται υποψία προσβολής από ρευματικό νόσημα, καλό θα είναι να αποστέλλονται στο ρευματολόγο. Σήμερα έχουμε τεράστιες διαγνωστικές, αλλά και θεραπευτικές δυνατότητες. Στόχος είναι η ποιότητα ζωής των ρευματοπαθών και η αναστολή καταστροφικών συνεπειών, τα οποία σήμερα μπορούν να επιτευχθούν.

Πηγή: www.nextdeal.gr

ΚΑΡΙΕΡΑ

Απαραίτητα προσόντα η διάθεση για μάθηση και το ισχυρό κίνητρο για επαγγελματική δημιουργία και επιτυχία χωρίς όρια. Η πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία μας θα γίνει ο πολύτιμος σύμβουλός σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ