Menu

Η κρίση «έκοψε» τον γιατρό

Μια έρευνα- κόλαφος για την οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, με θέμα «Εισόδημα- Δαπάνες Νοικοκυριών Δεκέμβριος 2016»,  πιστοποιώντας τον αρνητικό αντίκτυπο που επιφέρει η πολιτική λιτότητας στην κάλυψη ακόμα και των πιο βασικών αναγκών.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η ψαλίδα των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων άνοιξε ακόμα περισσότερο το 2016, με το 75% των νοικοκυριών να διαβιώνει με πολύ χειρότερους όρους σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα της κρίσης. Επιπλέον, 1 στα 3 νοικοκυριά δήλωσαν πως διαβιούν με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που βρίσκεται στην κατώτερη εισοδηματική κλίμα, δηλαδή κάτω των 10.000 €. Συνεπεία αυτού είναι να προβαίνουν σε αναγκαστικές περικοπές δαπανών, οι οποίες πλέον αφορούν ακόμα και την κάλυψη καθημερινών αναγκών, γεγονός που έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των πολιτών.

Αναφορικά με τον τομέα της υγείας, παρατηρήθηκαν οι εξής τάσεις, οι οποίες είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στην ολιστική της προσέγγιση. Από τη μια, πάνω από τα μισά νοικοκυριά δήλωσαν πως το 2016 καθυστέρησαν να λάβουν ιατρικές συμβουλές και θεραπείας λόγω οικονομικής αδυναμίας. Από την άλλη, μολονότι μειώθηκαν σημαντικά οι τάσεις κατανάλωσης σε σημαντικά αγαθά, εντούτοις σημειώθηκε διεύρυνση του αριθμού των νοικοκυριών που αύξησε την ιδιωτική δαπάνη για την υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη, λόγω της μείωσης της δημόσιας δαπάνης στην υγεία. 

Διαπιστώνεται, με λίγα λόγια, πως ολοένα και περισσότερο διαβρώνεται η οικονομική και κοινωνική συνοχή, με την αύξηση των ποσοστών τόσο της απόλυτης όσο και της σχετικής φτώχειας να συμβάλλει ολοένα και περισσότερο σ’ αυτό.

Για περισσότερα βλ. την έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ «Εισόδημα- Δαπάνες Νοικοκυριών- Δεκέμβριος 2016» στο: www.imegsevee.gr

ΚΑΡΙΕΡΑ

Απαραίτητα προσόντα η διάθεση για μάθηση και το ισχυρό κίνητρο για επαγγελματική δημιουργία και επιτυχία χωρίς όρια. Η πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία μας θα γίνει ο πολύτιμος σύμβουλός σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ