Menu

Σταθερός παράγοντας ανάπτυξης ο ασφαλιστικός τομέας σύμφωνα με την ΕΕ

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ασφαλιστικός τομέας αποτελεί σταθερό πυλώνα ανάπτυξης τόσο εν γένει σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στις χώρες της ΕΕ, αποτελώντας το μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή στην Ευρώπη.


Ειδικότερα, το ενεργητικό του ανέρχεται σχεδόν στα 10 τρισ. ευρώ, ενώ αποτελεί περίπου το 60% του ΑΕΠ της ΕΕ. Σε επίπεδο χαρτοφυλακίου, οι περισσότερες υποχρεώσεις του τομέα είναι προβλέψιμες και μακροπρόθεσμες. Εάν το ρυθμιστικό και λογιστικό πλαίσιο δεν δημιουργούσε αντικίνητρα, οι ασφαλιστικές εταιρίες θα μπορούσαν να κατέχουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία στην πραγματική οικονομία και να λειτουργούν ως σταθεροποιητές στον οικονομικό και χρηματοοικονομικό κύκλο.

Η ρύθμιση του ασφαλιστικού κλάδου επιτυγχάνεται από το Solvency II, όπου η εναρμόνιση εξασφαλίζεται μέσα από την εσωτερική διαχείριση των κινδύνων, η οποία εμφανίζεται ενισχυμένη μέσα από το πλαίσιο αυτό.

Συγκεκριμένα, το Solvency II βασίζεται σε μια «σύμφωνη με την αγορά» αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων, η οποία ισοδυναμεί με την υπόθεση ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις μιας ασφαλιστικής εταιρίας θα πρέπει να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή, γεγονός που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού κλάδου μακροπρόθεσμα. Εκείνη εξασφαλίζεται ιδίως μέσα από τους τρεις πυλώνες του πλαισίου προληπτικής εποπτείας του Solvency II, με απώτερο σκοπό να μην υπονομευθεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ως προς την κατεύθυνση αυτή, βοηθούν και οι εκθέσεις βιωσιμότητας, όπου μέσω της ανάλυσης κινδύνου, οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να αποφύγουν τις περιπτώσεις εκείνες όπου θα ζημιωθούν, σχεδιάζοντας με περισσότερη ασφάλεια τις επόμενες επενδυτικές επενδύσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΑΡΙΕΡΑ

Απαραίτητα προσόντα η διάθεση για μάθηση και το ισχυρό κίνητρο για επαγγελματική δημιουργία και επιτυχία χωρίς όρια. Η πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία μας θα γίνει ο πολύτιμος σύμβουλός σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ