Menu

Πιθανή ένταξη στο QE τον Μάρτιο «θα φέρει» το κλείσιμο της αξιολόγησης

Υπό την προϋπόθεση ότι ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση εντός Φεβρουαρίου και θα υπάρξει μια δήλωση-δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, παραμένει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Μολονότι οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης έχουν δημιουργήσει πληθώρα αμφιβολιών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την τύχη του τρίτου μνημονίου, τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί στο QE εντός Μαρτίου. Σημειώνεται δε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εργαστεί εντατικά και έχει ολοκληρώσει όλη τη σχετική προετοιμασία προκειμένου η χώρα μας να ενταχθεί γρήγορα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Ως κομβικής σημασίας κρίνεται η ένταξη στο QE, αφής στιγμής θα ενισχύσει δραστικά την εμπιστοσύνη και δύναται να αποτελέσει εφαλτήριο για την επιστροφή της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης. 

Η απογοήτευση και η ανασφάλεια για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στη «βουτιά» των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.  Η αβεβαιότητα της πορείας της ελληνικής οικονομίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στις τράπεζες, ώστε να κινηθούν δυναμικά στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων: τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την προσέλκυση καταθέσεων και την ενίσχυση κερδοφορίας. Μέχρι τώρα, εξαιτίας των καθυστερήσεων όχι μόνο δεν υπάρχει πρόοδος στα παραπάνω αλλά επιδείνωση. Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μείωση καταθέσεων, αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ατυχέστατες πολιτικές δηλώσεις περί δραχμής αναβίωσαν τη συζήτηση περί «κουρέματος» καταθέσεων ακόμα και για τον κίνδυνο Grexit.

Τραπεζικά στελέχη προειδοποιούν ότι αν η αξιολόγηση δεν κλείσει άμεσα, το δυσμενές κλίμα θα παγιωθεί, οδηγώντας σε εκτροχιασμό των στόχων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2017, εξέλιξη που θα αποδυναμώσει δραστικά τη θέση των εγχώριων τραπεζών, εν όψει του νέου stress test που θα διενεργήσει η ΕΚΤ το 2018.

Πηγή: www.kathimerini.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΑΡΙΕΡΑ

Απαραίτητα προσόντα η διάθεση για μάθηση και το ισχυρό κίνητρο για επαγγελματική δημιουργία και επιτυχία χωρίς όρια. Η πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία μας θα γίνει ο πολύτιμος σύμβουλός σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ