Menu

Σκέψεις για την απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με την κίνηση των δίκυκλων ανάμεσα από τα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα

Επιμέλεια : Σταυρακούκας Ιωάννης

Η «αποκωδικοποίηση» μιας απόφασης που χαρακτηρίστηκε «σταθμός». Η έννοια της ασφάλειας στο επίκεντρο του σκεπτικού της απόφασης;

Λίγες μέρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να επιρρίψει την ευθύνη σε γυναίκα οδηγό μηχανής που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια ελιγμών που έκανε προκειμένου να περάσει μεταξύ Ι.Χ. και νταλίκας ύψους 18,5 μέτρων. 

Ειδικότερα, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι η γυναίκα ήταν αποκλειστικά υπαίτια του ατυχήματος και της πρόκλησης του σοβαρού τραυματισμού της και της μοτοσυκλέτας που οδηγούσε. Το θέμα παρουσιάστηκε και σχολιάστηκε αρκετά μέσα από ειδησεογραφικά sites και έγινε ευρέως γνωστό, εγείροντας πολλαπλά ερωτήματα για περαιτέρω συζήτηση. 

Το Insurance2day επιθυμεί να συμβάλλει στη συζήτηση αυτή κι εν πολλοίς στην «αποκωδικοποίηση» της εν λόγω απόφασης, αναδημοσιεύοντας μέρος των απόψεων των Θανάση Χούντρα και Νίκου Τσάδαρη στο newsbeast.gr.

Όπως αναφέρει ο κ. Χούντρας, η εν λόγω δικαστική απόφαση δεν καταδίκασε την διήθηση της μοτοσυκλέτας αυτή καθαυτή, αλλά «δεν δικαίωσε την ενάγουσα που όπως περιγράφεται, αναζητούσε υπαίτιο για ένα δικό της λάθος». Όπως προσέθεσε ο ίδιος, «ο Άρειος Πάγος απάλλαξε τον οδηγό του φορτηγού, δεν καταδίκασε την διήθηση. Η διήθηση στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται αλλά ουδέποτε έχει βεβαιωθεί σχετική παράβαση, τελώντας υπό «ανοχή», καθώς εξυπηρετεί την κυκλοφορία και δεν αστυνομεύεται». 

Τέλος, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση της διήθησης από τον ΚΟΚ, ενώ τόνισε πως «αν γίνεται συνετά, αποτελεί περισσότερο λύση παρά πρόβλημα». 

Εν συνεχεία, ο κ. Τσάδαρης συμφωνεί απολύτως με το σκεπτικό της απόφασης, καθώς καταργεί  θεωρητικά τουλάχιστον - το «προνόμιο» των δικυκλιστών να κινούνται «ατιμωρητί» ανάμεσα από τα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα. Προσέθεσε όμως πως αυτό «δεν πρέπει να οδηγήσει σε συμπεριφορές οδηγών του τύπου: «αφού κινείσαι ανάμεσα στους στοίχους κυκλοφορίας, σε σκοτώνω και δεν πληρώνω [...], αλλά είναι καλό να «κόψει την φόρα» όσων αναβατών συνηθίζουν να «σπρώχνουν» όσους «κλείνουν» το άτυπο μονοπάτι τους, επικαλούμενοι (νοερά και σπάνια φωναχτά) το: «αν με χτυπήσεις θα με πληρώσεις, οπότε κάνε γρήγορα στην άκρη να περάσω».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

ΚΑΡΙΕΡΑ

Απαραίτητα προσόντα η διάθεση για μάθηση και το ισχυρό κίνητρο για επαγγελματική δημιουργία και επιτυχία χωρίς όρια. Η πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία μας θα γίνει ο πολύτιμος σύμβουλός σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ