Menu

Πρεμιέρα για τον GDPR με ανέτοιμο το Δημόσιο και την πλειονότητα επιχειρήσεων

Το πόσο ανέτοιμη είναι η χώρα να εφαρμόσει τον νέο κανονισμό για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR), που επισήμως τίθεται σε ισχύ απ’ τις 25 Μαΐου, καταδεικνύει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ και ομολογεί η κυβέρνηση.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τον κανονισμό. Πρέπει να το ομολογήσουμε», δήλωσε σε εκδήλωση της ΓΣΕΒΕΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Ηλίας Ξανθάκος, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο το πόσο ανέτοιμο είναι το ελληνικό Δημόσιο σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση με τον νέο Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων.

Όπως σημειώνει σε σχετικό δημοσίευμα η «Καθημερινή», η μη ύπαρξη νόμου και κυρίως η μη έκδοση αποφάσεων και εγκυκλίων σχετικά με το πώς θα επιλυθούν κρίσιμα ζητήματα σε ό,τι αφορά τη χρήση των δεδομένων που υπάρχουν σε μητρώα του Δημοσίου καθιστά ευάλωτες υπηρεσίες και επιχειρήσεις σε αγωγές. Αποκαλυπτικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα: τα ασφαλιστικά ταμεία υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις να τηρούν τα στοιχεία των εργαζομένων ακόμη και για 20 χρόνια. Ωστόσο, στο πλαίσιο του ΓΚΠΔ, ένας εργαζόμενος που έχει αποχωρήσει από μια επιχείρηση μπορεί να ζητήσει τη λεγόμενη «λήθη», δηλαδή τη διαγραφή των δεδομένων του από το μητρώο της επιχείρησης. Τι ισχύει στην περίπτωση αυτή; «Δεν έχω απάντηση», ήταν η... αποστομωτική απάντηση του δρος Γ. Δρόσου, προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επιχειρηματικής Καινοτομίας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και εθνικός εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι αν και στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη νόμος για τον ΓΚΠΔ, αυτός ισχύει άμεσα, κάτι που θεωρητικά σημαίνει ότι εάν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να καταθέσει αγωγή για παραβίαση του εν λόγω κανονισμού.

Την ίδια ώρα, μόλις το 24% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δηλώνει ότι γνωρίζει τον ΓΚΠΔ, ποσοστό που η ίδια η ΓΣΕΒΕΕ, που πραγματοποίησε τη σχετική έρευνα, θεωρεί ότι στην πραγματικότητα μπορεί να είναι αρκετά μικρότερο. Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ) και την Kapa Research, μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν γνωρίζει εάν έχει υποχρέωση δήλωσης στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σχετικά με τα αρχεία που τηρεί για τους πελάτες της. Το 43% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με τον νέο κανονισμό, ενώ το 33% απάντησε απλώς ότι... κάτι έχει ακούσει. Επιπλέον, τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια για να προετοιμαστούν εσωτερικά για τον κανονισμό.

Η άγνοια καθιστά ευάλωτες τις επιχειρήσεις και προς τους επιτήδειους που τους πωλούν υπηρεσίες συμβουλευτικής για τη συμμόρφωση με τον ΓΚΠΔ. Πάνω από μία στις πέντε έχει δεχθεί σχετική κρούση, με το κόστος αυτό να ξεκινά από τα 1.000 ευρώ ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

ΚΑΡΙΕΡΑ

Απαραίτητα προσόντα η διάθεση για μάθηση και το ισχυρό κίνητρο για επαγγελματική δημιουργία και επιτυχία χωρίς όρια. Η πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία μας θα γίνει ο πολύτιμος σύμβουλός σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ