Menu

Πόσοι Έλληνες πεθαίνουν κάθε χρόνο για ένα κρεβάτι εντατικής; Στοιχεία σοκ από τους εργαζομένους στο ΕΣΥ

Στοιχεία- σοκ δόθηκαν στο φως της δημοσιότητας από εργαζομένους στο ΕΣΥ για την κατάσταση που επικρατεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η οποία στερεί ακόμα και τη ίδια τη ζωή των ασθενών.


Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία οι 150 κλειστές κλίνες ΜΕΘ που σε πραγματικό νούμερο είναι περισσότερες στερούν την νοσηλεία σε 4.500 ασθενείς το χρόνο.

Μάλιστα όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι το ποσοστό θνησιμότητας, διπλασιάζεται εάν δεν βρεθεί κλίνη ΜΕΘ. Από το 18% – 23% που είναι εντός ΜΕΘ, το ποσοστό ανεβαίνει στο 45% – 50% εκτός ΜΕΘ. Δηλαδή 1.000 Ασθενείς θα σώζονταν κατ’ έτος εάν λειτουργούσαν οι 150 κλίνες
Πάνω από 5.000 συνολικά κατ’ έτος θα γλίτωναν την ζωή τους εάν αναπτύσσονται οι αναγκαίες κλίνες και εξαφανίζονταν οι λίστες αναμονής.
Πάντως το πρόβλημα των ελλείψεων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι χρόνιο ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία λύση από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου υγείας.

Η ακτινογραφία των ελλείψεων δια χειρός εργαζομένων στο ΕΣΥ

Η Θεσσαλία διαθέτει 1.850 νοσοκομειακές κλίνες πληθυσμό 732.762 και με πληρότητα πάνω από 80%. Οι ενεργείς κλίνες ΜΕΘ είναι μόνο 47.

Στη Στερεά Ελλάδα το μόνο Νοσοκομείο που διαθέτει ΜΕΘ είναι της Λαμίας 8 κλινών. Η Στερεά Ελλάδα με 995 διαθέσιμες νοσοκομειακές κλίνες μεγάλη πληρότητα, πληθυσμό 547.390 και όμως έχει μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ.

Νησιά που αποκλείονται το χειμώνα δεν διαθέτουν καθόλου ΜΕΘ. Για κάποια μάλιστα προβλέπονται στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων (π.χ. στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, στη Ζάκυνθο) και δεν λειτουργούν. Έκτακτα περιστατικά αεροδιακομίζονται για χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία στην Ηπειρωτική Ελλάδα αν και μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στα νησιά. Μόνο και μόνο για να είναι κοντά σε ΜΕΘ.

Στα νησιά των Κυκλάδων δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ. Επιπλέον, δεν έχουν ΜΕΘ, το Νοσοκομείο Σύρου και το Νοσοκομείο Νάξου.

Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί ΜΕΘ μόνο στο Νοσοκομείο της Ρόδου 6 κλινών.

Στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κέρκυρας με 4 κλίνες.

Νοσοκομεία σε περιοχές με ΜΕΘ έτοιμες να λειτουργήσουν, εξοπλισμένες πλήρως, δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού (πχ το Γεν. Νοσοκομείο Χαλκιδικής).
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη τεράστια έκταση 14.158km2 στα σύνορα Τουρκίας – Βουλγαρίας με πληθυσμό 608.182 κατοίκους. Διαθέτουν 1.177 ανεπτυγμένες Νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και όμως λειτουργούν 27 κλίνες ΜΕΘ. 13 κλινικές ΜΕΘ εξοπλισμένες έτοιμες να λειτουργήσουν παραμένουν κλειστές.
Ήπειρος με 782 Νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και πληθυσμό 336.856 κατοίκους διαθέτει 29 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ.
Κρήτη με 2.302 Νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621.000 κατοίκους διαθέτει 38 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ.

Οι ανάγκες είναι υπερδιπλάσιες καθ’ ότι διακομίζονται ασθενείς από όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου.

Στη Δυτική Μακεδονία με 750 νοσοκομειακά κρεβάτια, με υψηλά ποσοστά κάλυψης και πληθυσμό 300.000 κατοίκους διαθέτουν 4 κλίνες ΜΕΘ (Γ.Ν. Πτολεμαΐδας).
Από την Ήπειρο έως την Αττική 350 χιλιόμετρα απόσταση στον ένα εθνικό άξονα λειτουργούν 21 κλίνες ΜΕΘ στα δύο Νοσοκομεία των Πατρών 16 κλίνες και 5 στο Νοσοκομείο της Κορίνθου. Μάλιστα στον Άγιο Ανδρέα Πατρών λειτουργούν οι 6 από τις 11 που προβλέπονται στον Οργανισμό.

Στον άλλο εθνικό άξονα από την Θεσσαλία έως την Αττική 350 χιλιόμετρα απόσταση λειτουργούν μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο της Λαμίας.

Πηγή: www.healthreport.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

ΚΑΡΙΕΡΑ

Απαραίτητα προσόντα η διάθεση για μάθηση και το ισχυρό κίνητρο για επαγγελματική δημιουργία και επιτυχία χωρίς όρια. Η πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία μας θα γίνει ο πολύτιμος σύμβουλός σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ