Ετοιμάζεται ψηφιακή πλατφόρμα για τις υπηρεσίες υγείας
- Γράφτηκε από τον/την NEWSROOM INSURANCE2DAY.gr
 Η ψηφιοποίηση ετοιμάζεται να περάσει και στον χώρο των υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γ. Μπασκόζο.
Η ψηφιοποίηση ετοιμάζεται να περάσει και στον χώρο των υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γ. Μπασκόζο.
Η διαμόρφωση ενός κεντρικού portal υπηρεσιών υγείας για τον πολίτη θα δώσει τη δυνατότητα στον τελευταίο να ενημερώνεται για το συνταγογραφικό του προφίλ, αλλά και για τις εξετάσεις που έχει εκτελέσει στη βάση του συνοπτικού του ιστορικού υγείας. Παράλληλα, στην εν λόγω πλατφόρμα θα ενταχθούν και τα ηλεκτρονικά ραντεβού για τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΕΔΥ και ΚΥ), καθώς και εκείνα για τα πρωινά και τακτικά απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων. Επιπλέον, το σύστημα θα καλύπτει και τις ανάγκες των νέων μονάδων ΤΟΜΥ που προβλέπεται να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του έτους.
Η δημιουργία της ψηφιακής αυτής πλατφόρμας θα δημιουργηθεί από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ με γνώμονα την βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και με απώτερο σκοπό την υποστήριξη του νέου μοντέλου εφαρμογή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μάλιστα, σ’ αυτήν την κατεύθυνση κομβικό ρόλο κατέχει η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής, με το υπουργείο Υγείας να έχει καταθέσει και μια σειρά προτάσεων προς υλοποίηση, όπως: 
 
• Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για την Υποστήριξη του νέου μοντέλου εφαρμογής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της Υγείας. Το έργο ανέρχεται στα 2,6 εκ ευρώ και έχει ως φορέα υλοποίησης την ΗΔΙΚΑ. 
 
• Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας για την Ηλεκτρονική Υγεία. Το έργο ανέρχεται στα 2 εκ ευρώ και το έργο φαίνεται από τις προεκτάσεις του πως θα είναι άκρος συνεργατικό. Εξετάζουμε τη δυνατότητα να το αναλάβει ομάδα των Διευθύνσεων του Υπουργείου. 
 
• Τα συστήματα RIS-PACS για τη διαχείριση, αρχειοθέτηση των αποτελεσμάτων των απεικονιστικών εξετάσεων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Το έργο ανέρχεται στα 8.4 εκ και εξετάζεται η δυνατότητα να γίνει κεντρικά ή μέσω των ΥΠΕ. 
 
• Το σύστημα Vein to Vein του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Αιμοδοσίας. Το έργο ανέρχεται στα 3,6 εκ και θα το αναλάβει το ΕΚΕΑ και το ΕΔΕΤ. 
 
• Και τέλος την επέκταση του Κεντρικού Νεφοϋπολογιστικού Συστήματος Αρχειοθέτησης των Απεικονιστικών Εξετάσεων της Κνωσού με τη διασύνδεση όλων και των υπόλοιπων Νοσοκομείων (υπόλοιπων 100) με το κεντρικό σύστημα στο Ηράκλειο. Το έργο ανέρχεται στα 5 εκ και θα το αναλάβει το ΕΔΕΤ. 
 
• Παράλληλα, σε ότι αφορά το ΒΙ του Υπουργείου εντός της εβδομάδας θα υπογραφούν οι συμβάσεις για τις 4 πρώτες εκτελεστικές που καλύπτουν τη διασύνδεση 75 Νοσοκομείων με τον κεντρικό Σταθμό του Υπουργείου.
 
     
