Menu

Εθνική σύνταξη και με λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης σε ασφαλισμένους του Δημοσίου

Εθνική σύνταξη ακόμη και χωρίς να έχουν συμπληρώσει τα 15 έτη ασφάλισης δικαιούνται ασφαλισμένοι του Δημοσίου, όπως προκύπτει σε νέα εγκύκλιο του ΕΦΚΑ. Με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίζονται επίσης οι προϋποθέσεις της μόνιμης διαμονής στη χώρα μας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στη χορήγηση εθνικής σύνταξης σημειώνεται ότι η προϋπόθεση της συμπλήρωσης 15 ετών ασφάλισης για την καταβολή της εθνικής σύνταξης δεν ισχύει για όσους ασφαλισμένους, σύμφωνα με τη συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου, θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης γήρατος με τη συμπλήρωση χρόνου ασφάλισης μικρότερου των 15 ετών.

Στην περίπτωση αυτή, χορηγείται το ποσό εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί στα 15 έτη ασφάλισης (345,60 ευρώ).

Όπως εξηγεί το Euro2day, η εγκύκλιος αφορά κυρίως περιπτώσεις πολιτών που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και ενώ έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας (π.χ. 62 ή 67 έτη), δεν έχουν καλύψει τα χρόνια ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθούν. Ουσιαστικά, απευθύνεται σε Έλληνες που ζούσαν στο εξωτερικό και επέστρεψαν πρόσφατα στην Ελλάδα ή σε ξένους που αποκτούν δικαίωμα συνταξιοδότησης με βάση το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.

Για τον λόγο αυτό η εγκύκλιος περιλαμβάνει τα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν ανά περίπτωση δικαιούχου, έτσι ώστε να μπορεί να επιβεβαιωθεί η μόνιμη αλλά και η νόμιμη διαμονή στη χώρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΠΠΥ & ΕΦΚΑ

ΚΑΡΙΕΡΑ

Απαραίτητα προσόντα η διάθεση για μάθηση και το ισχυρό κίνητρο για επαγγελματική δημιουργία και επιτυχία χωρίς όρια. Η πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία μας θα γίνει ο πολύτιμος σύμβουλός σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ