Menu

Ποια είναι η κινεζική Fosun που «παζαρεύει» την Εθνική Ασφαλιστική

Ο δεύτερος προτιμητέος επενδυτής στον περσινό διαγωνισμό για την απόκτηση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, η κινεζική Fosun έχει επιστρέψει στο προσκήνιο δυνατά μετά το «ναυάγιο» του deal με την Exin και πολλοί σήμερα μιλούν για τον βασικό υποψήφιο επενδυτή.

Έχοντας πολύπλευρη επιχειρηματική δραστηριότητα, ο όμιλος Fosun διαθέτει μεταξύ άλλων και την αντασφαλιστική εταιρεία Peak Reinsurance, η οποία πριν δύο χρόνια ανακηρύχθηκε “Asian Reinsurer of the Year”, ενώ το 2017 σημείωσε αξιόλογη περαιτέρω ανάπτυξη.

Επίσης η Fosun το Μάιο του 2014 εξαγόρασε το 85% της Fidelidade-Companhia de Seguros, SA, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στην Πορτογαλία, καταβάλλοντας 1,36 δισ. ευρώ και στην οποία υλοποίησε εκτεταμένο πρόγραμμα εξυγίανσης.

Συνεπώς, όπως παρατηρεί το Underwriter.gr, δεν προκαλεί έκπληξη το ενδιαφέρον του ομίλου για την Εθνική Ασφαλιστική. Ωστόσο η εκτελεστική διευθύντρια και ανώτερη αντιπρόεδρος Kang Lan έσπευσε να διευκρινίσει πως η νέα προσφορά θα είναι αναθεωρημένη βάσει των φετινών οικονομικών στοιχείων της Εθνικής Ασφαλιστικής. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία φέρεται να έθεσε τελεσίιγραφο στην ελληνική πλευρά πως αν δεν της δοθεί μια περίοδος αποκλειστικότητας στις διαπραγματεύσεις θα αποσύρει το ενδιαφέρον της.

Σε περίπτωση πάντως που καταλήξουν σε συμφωνία, αυτή δεν θα είναι η πρώτη επιχειρηματική δραστηριότητα για τη Fosun στη χώρα μας, αφού ήδη έχει επενδύσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ο όμιλος έχει έδρα τη Σανγκάη και του ανήκει ποσοστό 13,9% από τον όμιλο Folli Follie και ποσοστό 11% από τον ταξιδιωτικό κολοσσό Thomas Cook Group Plc, ο οποίος διαθέτει 49 ξενοδοχεία στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή μέσω του γνωστού τουριστικού ομίλου Club Med SAS που εξαγόρασε πριν δύο χρόνια, η Fosun σχεδιάζει να ενισχύσει την παρουσία της στη χώρα μας, κτίζοντας νέα ξενοδοχεία ή αγοράζοντας υπάρχουσες μονάδες και προσφέροντας ελκυστικά πακέτα σε κινέζους τουρίστες για να επισκεφτούν την Ελλάδα.

Παράλληλα, συμμετέχει στη διεθνή κοινοπραξία επενδυτών Global Investment Group, η οποία αποτελείται από τη Lamda Development και την Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi και έχει αναλάβει το φιλόδοξο project της ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Με ιδιαίτερα ευρύ φάσμα επιχειρηματικής δραστηριότητας ανά τον κόσμο, ο όμιλος σημείωσε το 2017 τη μεγαλύτερη ανάπτυξη με τον ιδρυτή και πρόεδρο, Guo Guangchang, να χαρακτηρίζει την περσινή χρονιά το «ισχυρότερο οικονομικό έτος στην ιστορία του». Σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις, τα ετήσια καθαρά κέρδη ήταν τα υψηλότερα που έχουν σημειωθεί από το 2013, ξεπερνώντας το 1,7 δισεκατομμύριο Ευρώ.

Η θυγατρική Fosun Pharmaceutical, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του φαρμάκου και συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες της Κίνας, φιλοδοξεί, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου της, Chen Qiyu, να γίνει «η Huawei της φαρμακοβιομηχανίας». Για αυτό τον λόγο έχουν επενδυθεί περίπου 239 εκατομμύρια δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη.

O ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως η εταιρεία θέλει να εντείνει την παρουσία της στην αγορά γενόσημων φαρμάκων τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες -όπου έχει ήδη σημειωθεί σημαντική πρόοδος- όσο και στην Ευρώπη, κάτι που δεν προκαλεί εντύπωση εάν σκεφτεί κανείς ότι η φαρμακοβιομηχανία ήταν ένας από τους πρώτους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιήθηκε η Fosun ήδη από την ίδρυσή της το 1992. Το real estate ήταν ο άλλος κλάδος όπου έχει έντονη δραστηριότητα μέσω των θυγατρικών εταιρειών Shanghai Forte Land και Fosun Property Holdings Limited.

Στον όμιλο ανήκει ακόμα ποσοστό 25% του περίφημου Cirque de Soleil, ενώ και ο χώρος του ποδοσφαίρου ανήκει στα ενδιαφέροντά του αφού το 2016 απέκτησε την αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Wolverhampton Wanderer (Wolves) για την οποία έχει ξεκαθαριστεί πως υπάρχει μακροπρόθεσμο πλάνο και όχι απλά άνοδος στη Premier League.

Επειδή βάσει των παραπάνω, είναι πολύ πιθανό να αναρωτηθεί κανείς ποια ακριβώς είναι η στρατηγική του ομίλου που δραστηριοποιείται σε τόσους πολλούς και διαφορετικούς κλάδους, την απάντηση την έχει δώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Guo Guangchang:

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τις κινεζικές εταιρείες να αναβαθμιστούν σε διεθνές επίπεδο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν δεν ενισχύσεις τη διεθνή στρατηγική και το όραμά σου, χάνεις και το εγχώριο πλεονέκτημα. Συνεπώς, δεν πρόκειται για επέκταση, αλλά για στρατηγική ανάπτυξης με το βλέμμα στην επιβίωση. Εξετάζουμε τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των καταναλωτών και μας ενδιαφέρουν τα εμπορικά σήματα.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

ΚΑΡΙΕΡΑ

Απαραίτητα προσόντα η διάθεση για μάθηση και το ισχυρό κίνητρο για επαγγελματική δημιουργία και επιτυχία χωρίς όρια. Η πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία μας θα γίνει ο πολύτιμος σύμβουλός σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ