Βραχυκύκλωμα στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής
- Γράφτηκε από τον/την NEWSROOM INSURANCE2DAY.gr
Σημαντικές καθυστερήσεις στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής φέρνουν οι τελευταίες εξελίξεις στη διαμάχη των ενδιαφερόμενων επενδυτών, καθώς η Calamos Family Partners κατέθεσε σήμερα αγωγή κατά της EXIN Financial Services Holdings BV αξιώνοντας από τον ολλανδικό όμιλο την άμεση εξόφληση ποσού άνω των 41 εκατομμυρίων δολαρίων, πλέον των τόκων.
Πρόκειται για ένα ποσό που θα έπρεπε να είχε πληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2017 και έτσι η οικογένεια Κάλαμος, μαζί με τον Τζων Κουδούνη που είχε χειρισθεί την υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής, υποστηρίζει ότι η EXIN έχει επανειλημμένα αποτύχει να παρέχει τις απαιτούμενες οικονομικές καταστάσεις και άλλες χρηματοοικονομικές, λογιστικές και κανονιστικές πληροφορίες, όπως απαιτείται από τις δανειακές συμβάσεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση έχει σταλεί στην EXIN επίσημη επιστολή παύσης και παραίτησης, με την οποία της δίνονται οδηγίες να αφαιρέσει από την ιστοσελίδα της και από όλες της άλλες δημόσιες επικοινωνίες της οποιεσδήποτε αναφορές στον κ. Calamos και τον κ. Koudounis και να παύσει την χρήση οποιασδήποτε αναφοράς σε αυτούς σε σχέση με οποιεσδήποτε ενέργειες ή δραστηριότητες της EXIN.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εταιρείες, που δραστηριοποιούνται κυρίως στις ασφάλειες και την διαχείριση κεφαλαίων, είχαν συμφωνήσει να εξαγοράσουν το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής προς 718 εκατ. ευρώ. Για την ώρα δεν είναι σαφές τι επιπτώσεις θα έχει η δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο επενδυτών στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου καθώς αποτελεί μνημονιακή δέσμευση για την μητρική Εθνική Τράπεζα.
Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Α.Ε.Ε.Γ.Α. «Η ΕΘΝΙΚΗ» ζητά την παύση των διαδικασιών πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και σε ανακοίνωσή του επισημαίνει μεταξύ άλλων πως: «σε συνέχεια των σημερινών εξελίξεων, που αποκαλύπτουν την πλήρη αφερεγγυότητα και αναξιοπιστία του «υποψήφιου επενδυτή» EXIN Group, καλεί την Ε.Τ.Ε., έστω και την ύστατη στιγμή, να σταματήσει άμεσα τη διαδικασία πώλησης, καλεί τον κ.Φραγκιαδάκη να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες και παράλληλα επισημαίνει τις σοβαρότατες ευθύνες τόσο της Morgan Stanley όσο και της Goldman Sachs (σύμβουλοι πώλησης), που είχαν αναλάβει τον έλεγχο των υποψηφίων εταιριών».
Συνεχίζοντας, το Δ.Σ. «καλεί την Τράπεζα της Ελλάδος να διασφαλίσει – ως οφείλει με την ιδιότητα της εποπτεύουσας αρχής – την απρόσκοπτη λειτουργία της Εθνικής Ασφαλιστικής κρατώντας μακριά «επιχειρηματικά παιχνίδια» και επιβλαβείς για τα συμφέροντα της Εταιρίας μας πρακτικές.
Τέλος, «καλεί την κυβέρνηση να ελέγξει τη διαδικασία και να καταλογίσει τις ευθύνες που προκύπτουν, δεδομένου ότι διακυβεύεται πλέον η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας». «Όλοι μαζί οφείλουν να σταματήσουν ΤΩΡΑ την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής» καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων.