Menu

Προσωρινή απασχόληση… αυτή η μάστιγα!

Στο πολυσυζητημένο ζήτημα των «νέων» εργασιακών συνθηκών που επικρατούν στη μετά-κρίση εποχή έχουν λίγο πολύ αναλυθεί όλες οι πτυχές του. Νέες μορφές εργασίας έχουν αναδυθεί, ενώ από το 2010 και μετά οι περισσότερες θέσεις εργασίες- συγκεκριμένα οι μισές- σε χώρες της ΕΕ είναι προσωρινής απασχόλησης, γεγονός που επιτείνει την αβεβαιότητα των νέων και μη εργαζομένων.

Το νέο αυτό εργασιακό καθεστώς συντηρείται περαιτέρω εξ’ αιτίας των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, με την πλειονότητα των εργοδοτών να διστάζει να προσλάβει άτομα σε μόνιμη βάση. Μάλιστα,  με βάση τη νομοθεσία της Ε.Ε είναι δύσκολη η απόλυση των εργαζομένων σε θέσεις μόνιμης απασχόλησης, ενώ τα πακέτα αμοιβών είναι πολύ πιο ακριβά. Ετσι, οι συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης είναι σαφώς προτιμότερες και επεκτείνονται σε διάφορους τομείς της οικονομίας από χαμηλόμισθους αποθηκάριους μέχρι γραφειακή εργασία.

Την εμπειρία τους από το νέο αυτό εργασιακό καθεστώς θέλησαν να μοιραστούν σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στους New York Times και αναδημοσιεύτηκε μεταφρασμένο στα ελληνικά από την έντυπη έκδοσης της «Καθημερινής» του Σαββάτου  ο Βιλ Μάρκους Κιελονιέμι, πτυχιούχος στη λογιστική και τα χρηματοοικονομικά από το πανεπιστήμιο της Φιλανδίας και η Αλεσάντρα Σίσκο, ιατρός από την Ιταλία, ως «εκπρόσωποι» της νέας γενιάς εργαζομένων προσωρινής απασχόλησης.  

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν «είναι μονίμως σε πίεση», ενώ ο εμπλουτισμός του βιογραφικού τους υποδηλώνει ακόμα και την αναγκαιότητα εργασίας χωρίς αμοιβή. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι προοπτικές για καριέρα συρρικνώνονται  από την ύπαρξη ελάχιστων θέσεων εργασίας, ενώ η χαμηλή μισθοδοσία δυσχεραίνει ακόμα και την κάλυψη καθημερινών αναγκών. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Πηγή: www.kathimerini.gr

Φωτογραφία: www.kathimerini.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΑΡΙΕΡΑ

Απαραίτητα προσόντα η διάθεση για μάθηση και το ισχυρό κίνητρο για επαγγελματική δημιουργία και επιτυχία χωρίς όρια. Η πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία μας θα γίνει ο πολύτιμος σύμβουλός σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ