Menu

Από την «τσέπη» τους πληρώνουν οι Έλληνες την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη

Από την τσέπη τους πληρώνουν οι Έλληνες την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, με το 40% των χρημάτων που διατίθενται για την Υγεία να προέρχεται από τις ιδιωτικές πληρωμές των ασθενών.


Ενδεικτικά, το 2009 ξοδεύτηκαν στη χώρα μας 23,177 δισ. ευρώ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με τα 7,079 δισ. (31%) να προέρχονται από τις τσέπες των ασθενών, ενώ για το 2015 το ποσοστό σημείωσε αύξηση και διαμορφώθηκε στο 39% Μάλιστα, το 2016, οι πληρωμές των ασθενών έφτασαν για πρώτη φορά το 1 δισ. ευρώ για τα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Την ίδια χρονική περίοδο, οι δημόσιες δαπάνες Υγείας έχουν μειωθεί κατά 45,7%, ενώ οι αντίστοιχες ιδιωτικές κατά 19,5%, ενώ η μέση φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τους ανασφάλιστους αυξήθηκε από 1,5 εκατομμύριο ευρώ τον Μάρτιο του 2016 σε 10 εκατομμύρια τον περασμένο Μάρτιο.

Από την πλευρά τους οι πολίτες και δη οι συνταξιούχοι, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στη συμμετοχή τους στα φάρμακα, παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Διαλέγουν τα φάρμακα που τους γράφουν οι γιατροί μέχρι εκεί που φτάνουν τα υπόλοιπα από τις μειωμένες συντάξεις, από τις οποίες ζεί η μία στις δύο οικογένειες της χώρας. Και πάλι όμως δεν βγαίνουν κι ανοίγουν τεφτέρια στα φαρμακεία, όπως παλιά στα μπακάλικα.

Με λίγα λόγια, η κατάσταση στο χώρο της υγείας μέρα με τη μέρα χειροτερεύει και παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης τόσο για την επαναλειτουργία των μονάδων του ΕΟΠΥΥ όσο και τη λειτουργία 239 μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) μέσα στο 2017, ο εν λόγω σχεδιασμός δεν φαίνεται να μπορεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες, ακόμα και αν τεθεί πλήρως σε εφαρμογή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΑΡΙΕΡΑ

Απαραίτητα προσόντα η διάθεση για μάθηση και το ισχυρό κίνητρο για επαγγελματική δημιουργία και επιτυχία χωρίς όρια. Η πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία μας θα γίνει ο πολύτιμος σύμβουλός σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ