Menu

Interamerican: Ασφαλιστικά αναλφάβητοι οι Έλληνες

«Ο ασφαλιστικός αλφαβητισμός βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο τόσο διεθνώς, όσο και στη χώρα μας», με τις σχετικές έρευνες να είναι ανύπαρκτες επισήμανε ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της Interamerican από το βήμα του 2ου Ετήσιου Συνεδρίου που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Καντώρο, ο βαθμός κατανόησης, γνώσης και ικανότητας στην αξιολόγηση της πληροφορίας σχετικά με τα προγράμματα ασφάλισης, συνθέτουν την έννοια του ασφαλιστικού αλφαβητισμού. Δηλαδή,  το να μπορούν οι πολίτες να επιλέγουν το καλύτερο ασφαλιστικό πρόγραμμα με βάση τις ανάγκες τους, αλλά και να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα προγράμματα ασφάλισης που θα επιλέξουν.

Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε αναπτυγμένα ασφαλιστικά συστήματα, όπως για παράδειγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες, καταδεικνύουν ότι το 96% των Αμερικανών δεν κατανοεί τους 4 βασικότερους όρους που χρησιμοποιούνται στην Ασφάλιση και οι οποίοι είναι: α) η Απαλλαγή, β) η Συνασφάλιση, γ) η Συμμετοχή και δ) το Out of pocket payment.

«Μόλις το 40% των Αμερικανών -σύμφωνα με δική τους δήλωση- νιώθει ότι έχει τις απαιτούμενες γνώσεις ώστε να επιλέξει την κατάλληλη ασφάλιση Υγείας. Η γενιά των millennials (ηλικίας 25 έως 34 ετών), εμφανίζει το χαμηλότερο ποσοστό κατανόησης σχετικά με τις ασφάλειες, σε σχέση με τις υπόλοιπες». Όπως τονίζει ο επικεφαλής της Interamerican «Το 42% είναι αδύνατο να διακρίνει τις λεπτομέρειες ενός προγράμματος ασφάλισης πριν την επιλογή του, κοινώς αγοράζουν “τυφλά”, ενώ μόνο το 20% είναι σε θέση να υπολογίζει με ακρίβεια το κόστος επίσκεψης σε έναν γιατρό. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια πολύ ανεπτυγμένη αγορά, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Ουραγός η Ελλάδα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ

Στη χώρα μας, μολονότι υπάρχει απουσία έρευνας και απουσία ασφαλιστικής συνείδησης, -όπως άλλωστε διαπιστώνεται διαρκώς κι από τα αρμόδια θεσμικά όργανα- «Ένας δείκτης βοηθάει στο να κατανοήσουμε που βρισκόμαστε όσον αφορά τα επίπεδα ασφαλιστικού αλφαβητισμού. Και δεν είναι άλλος από τη συσχέτιση των επιπέδων ασφαλίστρων προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ)».

Στην Ελλάδα, η ασφαλιστική διείσδυση ανέρχεται περίπου στο 2% όταν στις χώρες του ΟΟΣΑ φτάνει περίπου στο 9%. Στις προηγμένες ασφαλιστικά χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Ολλανδία, τα ποσοστά είναι διψήφια, 10%, 11% και 12%.

Αναφέροντας παραδείγματα για να γίνει περισσότερο κατανοητή η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας ο κ. Καντώρος, επισημαίνει ότι «στην αγορά των 6,3 εκατ. ακινήτων της Ελλάδας, μόλις το 16% έχει ασφάλιση, παραμένοντας σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα δεδομένου μάλιστα και των φαινομένων έντονης σεισμικότητας που έχει η χώρα.

Το μεγαλύτερο μέρος από το 16% των ασφαλισμένων προέρχεται από τα στεγαστικά δάνεια και στην πρακτική των τραπεζών να συνδέσουν ένα στεγαστικό δάνειο με υποχρεωτική ασφάλιση. Άρα η πραγματική διείσδυση της ασφάλισης κατοικίας, δεν θα έλεγα ότι είναι στο 0%. Εμπειρικά θα διαπίστωνα πως βρίσκεται γύρω στο 1% με 2%».

Χαρακτηριστικό της χαμηλής διείσδυσης αποτελεί και το παράδειγμα μεγάλης αντασφαλιστικής εταιρείας, η οποία μετά τους μεγάλους σεισμούς στην Κεφαλονιά μόλις το 10% των πολιτών δήλωναν ότι σκέφτονται ή είναι καλό να συζητήσουν την έννοια - ασφάλιση της κατοικίας τους.

Ανασφάλιστα οχήματα

«Όλοι γνωρίζουμε το θέμα με τα ανασφάλιστα οχήματα. Μετά την ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να προβεί σε διασταύρωση, είχαμε μια μεγάλη εισροή περίπου 600 χιλ. συμπολιτών μας που θεώρησαν καλό να τοποθετηθούν σε μια ιδιωτική ασφάλιση. Όμως, μόλις κατάλαβαν πως υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες στην εφαρμογή του Νόμου, οι μισοί από αυτούς θεώρησαν καλό να ακυρώσουν την ασφάλιση τους. Και επισημαίνω πως πρόκειται για μια υποχρεωτική ασφάλιση η οποία έχει βαρύτατες συνέπειες εάν εμπλακεί κανείς σε ατύχημα» σύμφωνα με τον κ. Καντώρο.

Μελέτη της Eurostat το 2017 διαπίστωνε πως μόλις 1 στους 3 Έλληνες είχε τη δυνατότητα να απολαύσει τα βασικά κοινωνικά αγαθά, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές. Ωστόσο, στο ερώτημα εάν δεινή αυτή οικονομική κατάσταση αποτελεί και δικαιολογία στην έλλειψη δυνατότητας για «επενδύσεις» στην ασφάλιση ο Γιάννης Καντώρος απαντά πως «Ενώ από την μία πλευρά καταγράφεται οικονομική δυσπραγία, έχουμε περίπου 11 δισ. ευρώ το χρόνο σε τυχερά παιχνίδια, που αντιστοιχεί στο 6% του ΑΕΠ. Έχουμε μια μεγάλη “απόσταση” από το 2% του ΑΕΠ που επενδύονται στην Υγεία και συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Βλέπουμε πως παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, υπάρχουν πόροι, υπάρχουν διαθέσιμα. Η έλλειψη ενημέρωσης, η έλλειψη εκπαίδευσης οδηγεί ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας να κατευθύνεται σε άλλα έξοδα και δαπάνες και όχι σε ασφαλιστική η συνταξιοδοτική αποταμίευση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΚΑΡΙΕΡΑ

Απαραίτητα προσόντα η διάθεση για μάθηση και το ισχυρό κίνητρο για επαγγελματική δημιουργία και επιτυχία χωρίς όρια. Η πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία μας θα γίνει ο πολύτιμος σύμβουλός σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ