Menu

Ευτυχώς, οι ασφαλιστικές δεν λειτουργούν όπως το κράτος!

Αναδημοσίευση από aagora.gr

Αλγεινή εντύπωση προκαλούν όσα αναφέρει ο κ. Γ. Σγουρός, Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, υπό τον τίτλο «Η βοήθεια προς τη σεισμόπληκτη Κεφαλλονιά άργησε τρία χρόνια». Αυτός είναι και ο λόγος που μας έκανε να προτάξουμε στον τίτλο μας το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες, σε πλήρη αντιδιαστολή με τον κρατικό μηχανισμό, λειτουργούν πάντα άμεσα σε τέτοιες περιπτώσεις, καταβάλλοντας στους πληγέντες τις αποζημιώσεις τους, για να μπορούν να “ξαναχτίσουν” τη ζωή τους. 

Υπενθυμίζουμε ότι οι αποζημιώσεις της ασφαλιστικής αγοράς για τον σεισμό που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2014 στην Κεφαλλονιά, ξεπέρασαν τα €6.000.000 και αφορούσαν συνολικά 415 ζημιές σε ασφαλισμένα κτήρια. Δυστυχώς, όμως, τα ασφαλισμένα κτήρια αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 10% των συνολικών κτισμάτων στην Κεφαλλονιά.

Υπενθυμίζουμε, ακόμα, πως οι ασφαλιστικές εταιρείες, σε περιπτώσεις τέτοιου είδους καταστροφών, λαμβάνουν σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων (ενδεικτικά: δίνουν απόλυτη προτεραιότητα στην καταβολή αποζημιώσεων που αφορούν σε ζημιές στις πληγείσες περιοχές, επιμηκύνουν τον χρόνο καταβολής ασφαλίστρων των εν ισχύ συμβολαίων, λειτουργούν ειδικές γραμμές επικοινωνίας σε 24ωρη βάση για την αναγγελία ζημιών, κ.ο.κ.), ενώ συχνές είναι και οι περιπτώσεις που καταβάλλουν άμεσα προκαταβολές στους δικαιούχους, ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκληθεί.

Για τον σεισμό της Κεφαλλονιάς, η Ευρωπαϊκή Πίστη, επί παραδείγματι, είχε παράσχει άμεση προκαταβολή έως €10.000 σε ζημιωθέντες, ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς που είχε προκληθεί στην κατοικία τους.

Σε αντιδιαστολή, λοιπόν, με τα παραπάνω, δείτε πώς λειτουργεί το κεντρικό κράτος, διαβάζοντας όσα  αναφέρει ο κ. Γ. Σγουρός –παραθέτουμε αυτούσιο το Δελτίο Τύπου που λάβαμε σήμερα, 30 Μαρτίου:

«Στις 4 Φεβρουαρίου 2014, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, είχε αποφασίσει ομόφωνα (με τη με αρ. 42/2014 απόφασή του) να συνδράμει την πληγείσα από ισχυρό σεισμό περιοχή της Κεφαλλονιάς με το ποσό των 5 εκ. € από το αποθεματικό της Περιφέρειας. Για την εκταμίευση του ποσού προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είχε ζητηθεί να γίνει νομοθετική ρύθμιση, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν από τις ισχύουσες τότε διατάξεις. Με τον τρόπο αυτό η Περιφέρεια Αττικής αποδείκνυε την έμπρακτη αλληλεγγύη της, ενώ έλυνε και τα χέρια του κράτους, αφού τα χρήματα προέρχονταν από το αποθεματικό της και δεν θα επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Έπρεπε να περάσουν τρία ολόκληρα χρόνια, διάστημα κατά το οποίο πολλές από τις πληγές που άφησε ο εγκέλαδος παραμένουν ανοικτές, για να αποφασίσει επιτέλους η Κεντρική Διοίκηση με το άρθρο 57 του Ν. 4456/2017 να επιτρέψει νομοθετικά τη διάθεση και εκταμίευση του ποσού. 

Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σήμερα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (είναι το 3ο θέμα στην ημερήσια διάταξη) και με τα χρήματα που θα διατεθούν θα πραγματοποιηθούν έργα αποκατάστασης σχολικών υποδομών, του Μαντζαβινάτειου νοσοκομείου και κοινόχρηστων χώρων στο Ληξούρι.

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη ο Γιάννης Σγουρός έκανε την παρακάτω δήλωση: «Αυτά που συμβαίνουν με το κεντρικό κράτος δεν έχουν προηγούμενο και πραγματικά δεν ξέρει κανείς, εάν πρέπει να κλάψει ή να γελάσει. Διότι ναι, η νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης, έστω και τρία χρόνια μετά το σεισμό, συνιστά μια θετική εξέλιξη. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ, πόσο μάλλον όταν οι πληγές παραμένουν ανοικτές. Ο χρόνος όμως που απαιτήθηκε για να ληφθεί αυτή η απόφαση, δείχνει ότι η απόσταση που χωρίζει την κεντρική διοίκηση από την πραγματικότητα είναι χαοτική. Εάν δεν υπερνικηθεί το αρτηριοσκληρωτικό κράτος δεν έχουμε καμία τύχη. Ας ελπίσουμε να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις και οι ζημιές που άφησε ο εγκέλαδος στην Κεφαλλονιά να κλείσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Και πρόσθεσε: «Η σωστή και νοικοκυρεμένη διαχείριση των οικονομικών της Περιφέρειας Αττικής είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αποθεματικού τέτοιου που μας επέτρεπε σε μια επείγουσα στιγμή να σταθούμε αρωγοί στους συμπολίτες μας, που μας είχαν πραγματικά ανάγκη. Αυτό θα πει σωστή διαχείριση. Η ύπαρξη επαρκούς αποθεματικού δεν σημαίνει όμως σε καμία περίπτωση ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να υποκαταστήσει το κράτος στις λειτουργίες και υποχρεώσεις του».  

Για μια ακόμα φορά, και με αφορμή και τα παραπάνω, προβάλλει εύλογα το ερώτημα: 

Πότε, επιτέλους, η Πολιτεία θα αποφασίσει να συνεργαστεί με την ελληνική ασφαλιστική αγορά προκειμένου να συνδημιουργήσουν ένα σχέδιο διαχείρισης και αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών των σεισμών, ώστε ως χώρα και ως κοινωνικό σύνολο να είμαστε προετοιμασμένοι για το απευκταίο αλλά πολύ πιθανό να συμβεί;

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΚΑΡΙΕΡΑ

Απαραίτητα προσόντα η διάθεση για μάθηση και το ισχυρό κίνητρο για επαγγελματική δημιουργία και επιτυχία χωρίς όρια. Η πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία μας θα γίνει ο πολύτιμος σύμβουλός σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ