Menu

Όσα πρέπει να γνωρίζετε γύρω απ’ την ασφάλισή του, αν μετακινείστε με ποδήλατο

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες χρησιμοποιούν ποδήλατο, όχι μόνο για άθληση αλλά και ως μέσο μεταφοράς. Όμως οι δρόμοι ειδικά της Αθήνας δεν είναι φτιαγμένοι για ποδήλατα και έτσι η ποδηλασία σε αυτούς καθίσταται επικίνδυνη όχι μόνο για τους ίδιους τους ποδηλάτες αλλά και όλους τους άλλους που μοιράζονται το οδόστρωμα. Γι’ αυτό και πέρα απ’ την προσεκτική οδήγηση θεωρείται απαραίτητη πλέον και η ασφάλιση του ποδηλάτου, όπως κάθε μέσου μεταφοράς.

Η ασφάλιση «Ποδηλάτου» καλύπτει την αστική ευθύνη του συμβαλλομένου και ασφαλισμένου ποδηλάτη για σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές έως 50 χιλιάδες ευρώ που θα προξενήσει κατά την διάρκεια της κυκλοφορίας του, συμπεριλαμβανομένων αποζημιώσεων από  ηθική βλάβη, ψυχική οδύνη και δικαστικών εξόδων.

Ασφάλιση ποδηλάτου διαθέτουν ορισμένες εταιρείες όπως ενδεικτικά Generali, AIG και Ατλαντική Ένωση οι οποίες δίδουν τις παροχές τυποποιημένα ή/και προαιρετικά με όρους και προϋποθέσεις σύμφωνα με την πολιτική τους.

Δείτε παρακάτω ποιες επιπλέον παροχές περιλαμβάνονται μέσα από στα τυποποιημένα συμβόλαια ασφάλισης ποδήλατου ή/και προαιρετικά ανάλογα την εταιρεία:

Ολική Κλοπή

(Έως την αξία του ποδηλάτου με ανώτατο κεφάλαιο ασφάλισης 3000 ευρώ εκτός ειδικής συμφωνίας για μεγαλύτερο κεφάλαιο)

Ιδίες Ζημιές

(Έως την αξία του ποδηλάτου με ανώτατο κεφάλαιο έως 3000 ευρώ εκτός ειδικής συμφωνίας για μεγαλύτερο κεφάλαιο)

Προσωπικό Ατύχημα ποδηλάτη

(Σωματικές βλάβες, θάνατος, μόνιμη ολική ανικανότητα έως 10000 ευρώ ή και επιπλέον επίδομα ανάλογα την εταιρεία έως 2000 ευρώ σε περίπτωση που ο ποδηλάτης φοράει κράνος)

Ιατροφαρμακευτικές Δαπάνες από ατύχημα

(Δαπάνες έως 1000 ευρώ για ακτινολογικές εξετάσεις, μαγνητικές, αξονικές, διαγνωστικές  επισκέψεις σε γιατρούς και φάρμακα)

Ζημιές σε γυαλιά οράσεως και φακούς επαφής

(Δαπάνες αντικατάστασης/ επισκευής γυαλιών οράσεως και φακών επαφής έως 500 ευρώ)

Οδοντιατρικές βλάβες από ατύχημα

(Δαπάνες αποκατάστασης οδοντικών βλαβών/οδοντοστοιχίας έως 500 ευρώ)

Νοσοκομειακό επίδομα

(Επίδομα π.χ. 15 ευρώ ανά ημέρα με πλαφόν ημέρων σε περίπτωση νοσηλείας ανάλογα το συμβόλαιο και την εταιρεία)

Φροντίδα Ατυχήματος 24ώρη

(Επιτόπου επισκευή βλάβης σε αλυσίδα, ελαστικά, φρένα, μεταφορά ποδήλατου και ποδηλάτη στο τόπο επιλογής του σε περίπτωση μη επιτόπου επισκευής, φροντίδα συμπλήρωσης δήλωσης ατυχήματος και διαδικασιών κ.α.)

Η ασφάλιση «Ολική Κλοπής Ποδηλάτου» αποζημιώνει τον ασφαλισμένο για την πραγματική αξία του ποδήλατου κατά την ημερομηνία κλοπής ενώ ο ασφαλισμένος συνήθως συμμετέχει με ένα ελάχιστο ποσοστό π.χ. 10% επι της συνολικής αποζημίωσης. Η παροχή αποζημιώνει υπό την προϋπόθεση πως το ποδήλατο την ώρα του συμβάντος ήταν κλειδωμένο στην κύρια ή εξοχική κατοικία, σε κλειστό γκαράζ ή και αποθήκη του λήπτη της ασφάλισης καθώς και της άμεσης δήλωσης της απώλειας στην αστυνομική αρχή της περιοχής. Εναλλακτικά η παροχή προβλέπει ακόμα και την αντικατάσταση της απώλειας από ένα άλλο ποδήλατο ίσης αξίας και ποιότητας που κυκλοφορεί την ημέρα της αποζημίωσης.

Συνήθεις εξαιρέσεις της παροχής είναι αποζημιώσεις που οφείλονται σε επίδραση του ποδηλάτη από αλκοόλ και τοξικές ουσίες (άρθρο 42 ΚΟΚ), ζημιές σε πρόσωπα ή πράγματα που μεταφέρονται με το ποδήλατο, κίνηση του ποδήλατου σε εθνικές οδούς και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, συμμετοχή του ασφαλισμένου σε στοιχήματα, διαγωνισμούς δεξιοτεχνίας, αγώνες πάσης φύσης, κίνηση σε απαγορευμένες περιοχές, ζημιές από τρομοκρατικές ενέργειες, οχλαγωγίες, δολιοφθορά, φυσικά φαινόμενα κ.α. (εκτός εάν έχει συμφωνηθεί γραπτά), ανεπαρκή συντήρηση, φθορές λόγω χρήσης, ελαττώματα κατασκευαστή, χρήση για εμπορικούς λόγους κ.α. ανάλογα το συμβόλαιο και την εταιρεία.

Το κόστος ενός συμβολαίου ασφάλισης Ποδήλατου είναι ενιαίο, ανεξάρτητα από την περιοχή κίνησης, την ηλικία του ποδηλάτη και την κατηγορία του ποδήλατου π.χ. βουνού, δρόμου κ.α. ενώ διαμορφώνεται ανάλογα την αξία αγοράς ή την τρέχουσα εμπορική του αξία. Για παράδειγμα η ασφάλιση ενός ποδήλατου αξίας 150 ευρώ ξεκινάει ενδεικτικά από 45 ευρώ ετησίως, η ασφάλιση ενός ποδήλατου αξίας 500 ευρώ ξεκινάει ενδεικτικά από 70 ευρώ ετησίως ενώ η ασφάλιση ενός ποδηλάτου αξίας 2.000 ευρώ ξεκινάει ενδεικτικά από 140 ευρώ ετησίως. Η ημερομηνία ασφάλισης του ποδήλατου ξεκινάει την ημέρα καταβολής ολόκληρου του ετήσιου ασφαλίστρου και συνήθως ασφαλίζονται ποδήλατα έως 2 τροχών και ηλεκτροκίνητα ισχύος έως 250 Watt.

Ένας ποδηλάτης έχει την δυνατότητα να ασφαλιστεί από την ηλικία των 5 ετών και έως τα 65 του έτη.

Πηγή: Nextdeal.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΚΑΡΙΕΡΑ

Απαραίτητα προσόντα η διάθεση για μάθηση και το ισχυρό κίνητρο για επαγγελματική δημιουργία και επιτυχία χωρίς όρια. Η πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία μας θα γίνει ο πολύτιμος σύμβουλός σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ