Menu

Ιδιωτική Ασφάλιση: Τα μηνύματα και οι προ(σ)κλήσεις για το 2017

Στοίχημα για τον κλάδο η ορθή ανάγνωση των μηνυμάτων της κρίσης

Έτος προ(σ)κλήσεων αποτελεί το 2017 για την ιδιωτική ασφάλιση, με την πορεία της να διαμορφώνεται μέσα από αντικρουόμενης φύσεως ζητήματα. Η αναζήτηση ισορροπίας ανάμεσα στη συνεχόμενη πτώση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και την αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών υγείας λόγω της ανεπάρκειας καλύψεων των ασφαλιστικών ταμείων δεν συνιστά εύκολη υπόθεση για τον κλάδο των. 

Η ανάγκη των νοικοκυριών για ιδιωτική ασφάλιση συσπειρώνει το ενδιαφέρον των καταναλωτών στα προϊόντα υγείας, ωστόσο η «στροφή» αυτή πέφτει στο «κενό» σ’ ένα μεγάλο ποσοστό, αφής στιγμής έρχονται αντιμέτωπα με την οικονομική δυσπραγία που γεννούν οι υπέρογκες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις. Με λίγα λόγια, παρατηρείται μια αύξηση των ασφαλίσεων υγείας, ωστόσο εκείνη δεν είναι ανάλογη της ολοένα και αυξανόμενης ανάγκης των πολιτών για ιδιωτική ασφάλιση. 

Επιπλέον, για τη χώρα μας δεν υφίσταται συνεργασία δημοσίου με ιδιωτικού τομέα, με αποτέλεσμα οι πολίτες που επιλέγουν και την ιδιωτική ασφάλιση να πληρώνουν εις διπλούν την υγεία τους. Έτσι, παρουσιάζεται για άλλη μια φορά η ευκαιρία συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μέσω ΣΔΙΤ, η οποία θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Το εν λόγω ζήτημα πρέπει να αναγνωστεί όχι μόνο ως πρόκληση, αλλά και ως πρόσκληση για την περαιτέρω εξέλιξη του κλάδου. Μάλιστα, ως προς αυτήν δύναται να συμβάλλουν τέσσερις βασικές προκλήσεις, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Φίλιππο Κάσσο, Γενικό Διευθυντή στο Τμήμα Ελέγχου Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων της KPMG είναι:

α) η τεχνολογία,

β) η αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου,

γ) η διαχείριση κινδύνου και η εποπτεία και

δ) οι πελάτες και τα κανάλια διανομής.

Όπως, μάλιστα αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά «οι ασφαλιστές επιδιώκουν να μεταπηδήσουν σε τεχνολογικές πλατφόρμες που επιτρέπουν την ανάπτυξη και τη μείωση του κόστους. Η βασική επιδίωξη είναι μια ισχυρή αρχιτεκτονική δεδομένων που υποστηρίζει λειτουργίες ανάλυσης δεδομένων (data analytics)  ενισχύοντας έτσι τις επιχειρήσεις προκειμένου να βελτιώσουν την ανάπτυξη των προϊόντων, τις πωλήσεις και την εξυπηρέτηση πελατών. Αναφορικά με το επιχειρηματικό μοντέλο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, είναι σαφές ότι η παραδοσιακό μορφή του έχει διαταραχθεί λόγω των νεοεισερχόμενων παιχτών στην αγορά. Η νέα, καινοτόμος προσέγγιση τους μεταβάλλει τις προτιμήσεις των πελατών και προκαλεί το μακροοικονομικό περιβάλλον. Τα θέματα διαχείρισης κινδύνου και εποπτείας θα είναι καθοριστικά, καθώς οι ασφαλιστές, λόγω των περιορισμών που υπάρχουν, δεν μπορούν να εφαρμόσουν επιχειρηματικές ιδέες σε πραγματικό χρόνο. Τέλος, οι μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των πελατών για αλληλεπίδραση στις συναλλαγές δημιουργούν μια νέα γενιά ασφαλιστών η οποία επιδιώκει να προσφέρει εξαιρετική εμπειρία στον πελάτη χρησιμοποιώντας νέες, πρωτοποριακές προσεγγίσεις».

Πηγή: www.sofokleuousin.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΚΑΡΙΕΡΑ

Απαραίτητα προσόντα η διάθεση για μάθηση και το ισχυρό κίνητρο για επαγγελματική δημιουργία και επιτυχία χωρίς όρια. Η πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία μας θα γίνει ο πολύτιμος σύμβουλός σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ