Menu

Γιατί οι Έλληνες «σπάνε» τα συμβόλαια με τις ασφαλιστικές εταιρείες

Ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με το «σπάσιμο» των ασφαλιστηρίων συμβολαίων δημοσίευσε τις προηγούμενες μέρες το EleftherosTypos.gr, με τους Έλληνες να εξαγοράζουν πρόωρα τα συμβόλαιά τους, «σπάζοντας» τον κουμπαρά τους και θυσιάζοντας έτη αποταμίευσης.


Σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής Ζωής, Συντάξεων και Υγείας της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), οι εξαγορές ατομικών ασφαλιστηρίων ζωής άγγιξαν πέρυσι τα 655 εκατ. ευρώ έναντι ποσού 264 εκατ. ευρώ, που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρίες για αποζημιώσεις λόγω λήξης της ασφάλισης.

«Για να επιλέξει κάποιος ασφαλισμένος να ρευστοποιήσει πρόωρα το συμβόλαιό του θα πρέπει είτε να έχει χάσει το ενδιαφέρον του ως προς την αξία της ασφάλισης είτε να είναι σε πραγματική αδυναμία είτε, τέλος, να έχει παράπονα από την ασφαλιστική βιομηχανία», εξηγεί στο «Ασφάλιση & Συντάξεις» ο ιδιοκτήτης της Life Plan Ιnsurance και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων (ΠΣΣΑΣ), κ. Δημήτρης Γαβαλάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απουσία ρευστότητας, που «πνίγει» σήμερα τα νοικοκυριά, δικαιολογεί το αυξημένο ρεύμα πρόωρης εξαγοράς συμβολαίων. Το μεγαλύτερο ποσοστό των… διαρροών, ωστόσο, πηγάζει από τη φύση των συμβολαίων.

«Δεδομένου ότι καλύπτεται ένας κίνδυνος ή μία αποταμίευση σε βάθος χρόνου, εάν ο ασφαλισμένος δεν ανανεώνει συχνά στη συνείδησή του την αξία της ασφάλισης, είναι εύκολο να χάσει το ενδιαφέρον του», σημειώνει χαρακτηριστικά και καταλήγει: «Στους δέκα πελάτες, που ενδεχομένως να σκέφτονταν να “σπάσουν” το συμβόλαιό τους, οι επτά θα το είχαν μετανιώσει, εάν λειτουργούσε ορθότερα το after sale service του κλάδου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά οι αποζημιώσεις των εταιριών, είτε από ρευστοποιήσεις είτε λόγω λήξης του χρόνου ασφάλισης είτε λόγω έλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου, διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 1,3 δισ. ευρώ, ενώ στα 388 εκατ. ευρώ ορίστηκαν οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν σε ασφαλισμένους μέσω ομαδικών προγραμμάτων (τα 45 εκατ. ευρώ αφορούν σε «σπάσιμο» συμβολαίου).

Πότε συμφέρει το «σπάσιμο»
1. Αποταμιευτικά – συνταξιοδοτικά συμβόλαια εγγυημένης απόδοσης. Τα επίμαχα συμβόλαια, σύμφωνα με τον κ. Γαβαλάκη, αρχίζουν να αποδίδουν μετά τη 10ετία. Κατά συνέπεια, όποιος διακόψει νωρίτερα θα καταγράψει ζημιά. «Στη σύμβαση προβλέπεται μία χρονική περίοδος, συνήθως δύο χρόνων, όπου δεν επιστρέφονται τα χρήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι εταιρίες καλύπτουν το λειτουργικό τους κόστος και τις αμοιβές των διαμεσολαβούντων», τονίζει ο ίδιος, προσθέτοντας πως σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει να διακόψει το συμβόλαιο και να ξεκινήσει ένα νέο με άλλη ασφαλιστική, τότε θα υποχρεωθεί να πληρώσει εκ νέου τα συγκεκριμένα κόστη. Παράλληλα, το πιθανότερο είναι τα επιτόκια που θα βρει σήμερα στην αγορά να είναι αισθητά χαμηλότερα σε σύγκριση με πριν από μερικά χρόνια (1% με 2% έναντι 2,5% με 4% παλαιότερα).

2. Αποταμιευτικά συμβόλαια συνδεδεμένα με επενδύσεις (unit linked). Η διαδικασία εξαγοράς είναι κάπως πιο περίπλοκη στα συγκεκριμένου τύπου συμβόλαια. Και αυτό διότι τα ασφάλιστρα επενδύονται συνήθως σε αμοιβαία κεφάλαια. Έτσι, το ποσό που θα λάβει ο ασφαλισμένος δεν εξαρτάται από τα ασφάλιστρα που έδωσε, αλλά από την αξία των μεριδίων που έχει εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή στο Λογαριασμό Επένδυσης Ασφαλισμένου (ΛΕΑ). «Οι παράμετροι που πρέπει να σκεφτεί κάποιος πριν “σπάσει” ένα unit linked πρόγραμμα είναι: α) το σημείο όπου βρίσκεται το επίμαχο διάστημα η αποτίμηση των επενδύσεών του και β) τα πέναλτι, μιας και τα περισσότερα μέχρι και μία 10ετία έχουν σημαντικές ποινές εξαγοράς», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ.

3. Νοσοκομειακά συμβόλαια: Η ιδιαιτερότητα των συγκεκριμένων συμβολαίων έγκειται στο γεγονός ότι η διακοπή τους συνοδεύεται σχεδόν αυτομάτως με τη σύναψη ενός νέου σε άλλη εταιρία. «Αυτό που θα πρέπει να σκεφτεί κάποιος πριν λάβει μια τέτοια απόφαση είναι εάν στα χρόνια που προηγήθηκαν υπήρξε κάποια μεταβολή στην υγεία του», αναφέρει ο κ. Γαβαλάκης και εξηγεί: «Σε περίπτωση που έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, το πιθανότερο είναι η νέα ασφαλιστική να μην το καλύψει ή να το καλύψει με μία εξαίρεση».

Πηγή: eleftherostypos.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΚΑΡΙΕΡΑ

Απαραίτητα προσόντα η διάθεση για μάθηση και το ισχυρό κίνητρο για επαγγελματική δημιουργία και επιτυχία χωρίς όρια. Η πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία μας θα γίνει ο πολύτιμος σύμβουλός σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ