Menu

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες πραγματογνωμοσύνης

«Η έκθεση πραγματογνωμοσύνης οφείλει να είναι τεκμηριωμένη, αναλυτική και αντικειμενική, σύμφωνα με τους όρους του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, ώστε να γίνει εύκολα αποδεκτή από την ασφαλιστική εταιρεία και τον ασφαλισμένο, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό σε ένα δίκαιο διακανονισμό της ζημίας» τονίζει σε συνέντευξή του στο Underwriter ο πραγματογνώμονας μηχανικός Σίμος Μασέλης, συνιδρυτής της Τεχνογκρούπ.

Με εμπειρία πάνω από 25 χρόνια στο αντικείμενο και διεκπεραίωση περί των 30.000 υποθέσεων στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, κάνει λόγο για βελτίωση τα τελευταία χρόνια στους Ειδικούς Όρους των ασφαλιστήριων συμβολαίων ώστε να υπάρχει αποζημίωση σε αξία αντικατάστασης, με λιγότερες εξαιρέσεις και με μεγαλύτερη σαφήνεια στην κάλυψη κινδύνου.

Όπως εξηγεί, ενώ σε πρώτη φάση η ανάθεση γίνεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες για όλες τις υλικές ζημίες, για απώλεια κερδών ή για σωματικές βλάβες, υπάρχουν περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι δεν αποδέχονται εύκολα το οικονομικό αποτέλεσμα και επανέρχονται με επιστολή αιτιάσεων, επιδιώκοντας να πετύχουν βελτιωμένο διακανονισμό της ζημίας τους, Τότε απευθύνονται σε ανεξάρτητους πραγματογνώμονες, συμπληρώνει.

Εφόσον απαιτείται γίνεται ενίσχυση της πραγματογνωμοσύνης από αναγνωρισμένα τεχνικά ινστιτούτα και εργαστήρια (εργαστήρια αντοχής υλικών, εργαστήρια ηλεκτρονικών, χημείας, ελέγχου ποιότητας τροφίμων, κλπ), καθώς και συνεργασία με πραγματογνώμονες μηχανικούς άλλων ειδικοτήτων, λέει επίσης.

Κάθε πραγματογνωμοσύνη είναι μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη υπόθεση, που εμπεριέχει μικρή ή μεγαλύτερη δυσκολία για την επιτυχή διεκπεραίωση της και για την αποδοχή της από τα δύο εμπλεκόμενα μέρη, που είναι η ασφαλιστική και ο ασφαλισμένος.

Μια απ’ τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η ζημία πυρκαγιάς, ειδικά σε περιπτώσεις που έχουμε ολική καταστροφή (π.χ. κατάρρευση ενός βιομηχανικού κτιρίου) όπου θα πρέπει να γίνει συλλογή και άλλων συμπληρωματικών στοιχείων (από cctv, σύστημα συναγερμού, μαρτυρίες δικογραφίας, διερεύνηση οικονομικών στοιχείων, κλπ) για να εξαχθεί  ένα ασφαλές συμπέρασμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΚΑΡΙΕΡΑ

Απαραίτητα προσόντα η διάθεση για μάθηση και το ισχυρό κίνητρο για επαγγελματική δημιουργία και επιτυχία χωρίς όρια. Η πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία μας θα γίνει ο πολύτιμος σύμβουλός σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ