Menu

Συμφωνία ΕΑΕΕ- ΟΑΣΕ για τον ασφαλιστικό κλάδο

Ως έντιμη και ιδίως ορόσημο για τον ασφαλιστικό κλάδο χαρακτηρίζεται η συμφωνία που συνήφθη τις προηγούμενες μέρες μεταξύ της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΑΣΕ) για τις εισφορές του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης - Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων.

Πρόκειται για μια συμφωνία που εξασφαλίζει 14 επικουρικές συντάξεις το χρόνο σε μέσα επίπεδα παροχών 14 επικουρικές συντάξεις το χρόνο σε μέσα επίπεδα παροχών πολύ υψηλότερα αυτών των άλλων επικουρικών ταμείων, καθώς η μέση σύνταξη του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ φθάνει τα 350 ευρώ, ενώ παράλληλα επαναφέρει και το μέτρο της κάλυψης των παιδικών κατασκηνώσεων για τα παιδιά των ασφαλιστικών υπαλλήλων.

Όπως εξήγησε τις προηγούμενες μέρες στο NextDeal ο πρόεδρος της ΟΑΣΕ και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ, κ. Χρήστος Παπαδόγιαννης, με την εν λόγω συμφωνία εκτιμάται πως θα επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι που δεν είναι άλλοι από το να παραμείνει το ταμείο ανεξάρτητο, με έντονα τα κοινωνικά χαρακτηριστικά και να διατηρήσει τις παροχές σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να επιτευχθεί η συμφωνία, τα δύο μέρη είχαν πολύμηνες και σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες πολλές φορές διεκόπησαν. Στο πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων σημειώθηκαν ορισμένες μεταβολές στις θέσεις και των δυο μερών, με αποτέλεσμα η τελική συμφωνία να μην περιλαμβάνει κάποιο χρονικό όριο ισχύος. Μπορεί να υπάρχει πρόβλεψη για 12% εισφορές την πρώτη 5ετία και 11% την επόμενη, αλλά μετά την δεκαετία προβλέπεται εισφορά στο επίπεδο του 8% χωρίς χρονικό περιορισμό σε ότι αφορά την ισχύ της. Είναι μια δια παντός συμφωνία, τονίζει ο κ. Παπαδόγιαννης η οποία εξασφαλίζει σταθερότητα στο ύψος των παρεχόμενων συντάξεων για τα επόμενα χρόνια.

Να σημειωθεί όμως ότι η νέα συμφωνία προβλέπει μία άμεση μείωση συντάξεων κατά 12%. Σύμφωνα όμως με τον κ. Παπαδογιάννη θα είναι η τελευταία μείωση και εξηγεί ότι όλες οι προηγούμενες μειώσεις έγιναν όσο το Ταμείο ήταν ΝΠΔΔ. Υλοποίησε μέχρι το 2012 όλες τις μνημονιακές ρυθμίσεις. Από το 2013 που έγινε ανεξάρτητο, ενώ τα άλλα ταμεία προχώρησαν σε πρόσθετες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ δεν έκανε καμία μείωση. 

Επιπλέον, το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ δίνει ακόμη ικανοποιητικές επικουρικές συντάξεις ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρέχει 14 συντάξεις το χρόνο και όχι δώδεκα όπως τα υπόλοιπα επικουρικά ταμεία. Όπως ο ίδιος προσέθεσε, πρόκειται για ένα ταμείο, το οποίο, μετά το PSI, είχε περιουσία 330 εκατομμύρια ευρώ, την αύξησε τώρα στα 550 εκατ. ευρώ, και θέλει άλλα 150 εκατ. ευρώ ώστε το 2024 να έχει ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως.

Τέλος, στο ερώτημα του αφιερώματος στο NextDeal για το ποια είναι τα άμεσα σχέδια της Διοίκησης, ο κ. Παπαδόγιαννης επισήμανε πως τώρα που το Ταμείο είναι πλέον ιδιωτικό, πρόκειται να καταρτίσει τους ατομικούς λογαριασμούς σε σύντομο χρόνο και εφόσον πρώτα ολοκληρώσει ένα μεγάλο και σύνθετο έργο που είναι η κατάρτιση του μητρώου των ασφαλισμένων, ενώ παράλληλα θα διατηρήσει τον κοινωνικό του χαρακτήρα.

Πηγή: www.nextdeal.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΚΑΡΙΕΡΑ

Απαραίτητα προσόντα η διάθεση για μάθηση και το ισχυρό κίνητρο για επαγγελματική δημιουργία και επιτυχία χωρίς όρια. Η πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία μας θα γίνει ο πολύτιμος σύμβουλός σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ